TAKŠEN JE 'IZKUPIČEK' POLICIJSKEGA MARATONA NA KOPRSKEM: Koliko voznikov so oglobili in koliko opozorili?

Kronika

Koprski policisti so že sedmo leto zapored izvedli maraton nadzora hitrosti. 12 ur so poostreno nadzirali promet, lokacije oziroma relacije pa so bile vnaprej določene in javno objavljene. Koliko oseb so kaznovali in koliko je bilo izdanih opozoril?

Kot smo že poročali, poteka od ponedeljka, 19. aprila, do nedelje, 25. aprila, vseevropska nacionalna preventivna akcija SPEED - Hitrost, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa. Policisti PU Koper v času akcije tako kot drugod po vsej Sloveniji izvajajo poostrene nadzore in tako preverjajo ali vozniki vozijo prehitro. "Namen tovrstnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na naših cestah, saj je hitrost še vedno med poglavitnimi dejavniki najhujših nesreč," sporočajo s koprske policijske uprave (PU). 

Nad prehitrimi vozniki so 21. aprila 2021 nadzor na območju obalno-kraške ter primorsko-notranjske statistične regije še nekoliko okrepili. V poostrenem nadzoru je sodelovalo 14 policistov PU Koper, ki so s pomočjo raznih razpoložljivih merilnikov hitrosti ugotovili 53 prekoračitev hitrosti.

Velika večina kršitev, natančneje 42, je bila ugotovljenih v naseljih, pet kršitev je bilo ugotovljenih na cestah izven naselja in tri kršitve na hitrih cestah H5 in H6 oziroma avtocestah A1 in A3. 18 voznikov so policisti opozorili, 25 je bil izdan plačilni nalog, medtem ko so deset tujih voznikov mandatno kaznovali.

Na območju PU Koper so v letu 2020 obravnavali 1231 ali 9,9 % manj vseh prometnih nesreč glede na leto 2019, ko smo jih obravnavali 1367. Zabeležili so 8 (12) prometnih nesreč s smrtnim izidom, 73 (60) s hudimi telesnimi poškodbami, 298 (353) z lažjimi telesnimi poškodbami in 852 (942) prometnih nesreč z materialno škodo.

Zaradi neprilagojene hitrosti, kot primarnega vzroka prometnih nesreč, se je lani na območju PU Koper zgodilo 210 (217) prometnih nesreč. Zaradi neprilagojene hitrosti so umrle tri (5) osebe, 25 (8) oseb je bilo hudo ter 68 (77) lahko telesno poškodovanih.

Izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan poostrenega nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Podobno je bilo tudi včeraj, so sporočili.

S takšnimi aktivnostmi želi policija okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da neprilagojena hitrost predstavlja veliko grožnjo za nastanek najhujših prometnih nesreč, zato bi morali biti bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti, hitrost vožnje pa vselej prilagoditi voznim razmeram in lastnim vozniškim sposobnostim.

"Vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti! Počasneje je varneje," sporočajo s PU Koper. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija