ŠTEVILO TURISTOV V ITALIJI JE MOČNO NARASLO: Nekaterim domačinom pa prisotnost obiskovalcev ni najbolj po godu

Svet

Število prenočitev gostov iz tujine se je v Italiji v letošnjem poletju močno povečalo. Po oceni turističnih delavcev je bilo med junijem in avgustom ustvarjenih okoli 35 milijonov nočitev tujih gostov, kar je precej več kot v lanskem poletju, ko so jih našteli okoli 28 milijonov.

Številke o nočitvah tujih gostov sicer še vedno možno zaostajajo za tistimi iz predkoronskega poletja 2019. Takrat so italijanski turistični delavci našteli več kot 100 milijonov nočitev gostov iz tujine, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Po podatkih turističnih združenj Centro Studi Turistici iz Firenc in Assoturismo Confesercenti iz Rima prihajajo letos v Italijo predvsem turisti iz držav članic EU. Obisk se je povečal predvsem iz Nemčije, Avstrije, Nizozemske, Švice in Francije. Število turistov iz Rusije je medtem strmoglavilo.

Rast števila dopustnikov v poletnem času je opaziti tudi na Južnem Tirolskem. Na območje okoli znamenitega pohodniškega in smučarskega središča Sella Ronda v Dolomitih vzhodno od Bolzana to poletje prihajajo številni turisti s svojimi avtomobili, kar močno jezi številne domačine, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Časnik Repubblica je v sobotni izdaji navedel izjave alpinistične legende Reinholda Messnerja, ki je opozoril na poslabšanje razmer v primerjavi s prejšnjimi leti: "Parkirani avtomobili vsepovsod: na cestah, na travnikih, v gozdu. So to gore, ki jo želimo predstaviti svojim gostom?" Zaradi velikega števila turistov v naravnih območjih Messner zahteva, naj se ljudem z drugimi sredstvi omogoči prihod iz doline v gore, kjer bodo lahko uživali v pokrajini in tišini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija