SPET ZELO ONESNAŽEN ZRAK: Na vrhu lestvice Koper in Nova Gorica

Koper

Onesnaženost zraka v zahodni Sloveniji v teh dneh znova dosega rekordne ravni. Merilne postaje v Kopru in Novi Gorici so včeraj zabeležile najvišjo koncentracijo prašnih delcev PM 10, ki so občutno presegali dnevno mejno vrednost 50 mikrogramov na kubični meter zraka; v Kopru je znašala kar 65 mikrogramov na kubični meter zraka.

V januarju se je kakovost zraka na koprskem občutno poslabšala. Tudi danes zjutraj stanje v Kopru ni bilo veliko boljše – povprečna urna raven onesnaženosti z delci PM10 je znašala 57 mikrogramov na kubični meter zraka. Najvišjo raven toksičnih delcev PM10 v Sloveniji so zjutraj izmerili v Novi Gorici, kjer se je povzpela na 98.

Poleg virov onesnaževanja, kot so promet, industrija in individualna kurišča, prihaja glavnina onesnaženega zraka iz Padske nižine. V kombinaciji z vremenskimi  pojavi, ko se topli zrak zadržuje v višjih plasteh ozračja, vlažen in umazan zrak pa v nižjih plasteh, povzroča strupeno kombinacijo, ki jo vdihavamo v teh dneh.

Po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ob povišani ravni onesnaženosti zraka bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Pri tem se izogibajmo bližini prometnic, izberimo park ali gozd, ne izvajajmo napornejših fizičnih aktivnosti, omejimo se na sprehod. 

Omejimo fizične aktivnosti, zlasti na prostem. Prav tako priporočajo, da bivalne prostore učinkovito prezračujemo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja. Svetujejo tudi, naj bomo pozorni tudi na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. Kronični pljučni in srčno-žilni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  07 .02. 2024 ob  09: 47
-2
Spet reklama za Gen i