KOPER VČERAJ ZVEČER PRESEGEL LJUBLJANO: Kaj je vzrok takšni onesnaženosti zraka?

Koper

Koper se že nekaj dni sooča z visoko onesnaženostjo zraka, včeraj zvečer pa so izmerjene vrednosti prisotnosti toksičnih delcev PM10 presegle celo vrednosti, izmerjene v središču Ljubljane, kjer so razmere med najslabšimi.

Poročali smo že o hudi onesnaženosti zraka v nekaterih krajih po Sloveniji, tudi v Kopru. Zlasti so povečane vrednosti strupenih delcev PM10, zaradi česar je Agencija RS za okolje (Arso) izdala opozorilo.

Včeraj zvečer so se razmere ponekod še poslabšale. Tudi Koper je zajel val onesnaženega zraka; ta je bila tako velika, da je celo presegla vrednosti, izmerjene v središču Ljubljane, kjer so bile razmere čez dan med najslabšimi.

Kot pojasnjujejo v ARSO, je razlog za to v prenosu onesnaženja iz Padske nižine. "Ob zahodnih vetrovih v višinah se namreč del onesnaženja lahko prenese tudi na daljše razdalje, kar se tudi trenutno dogaja," navajajo.

Onesnaženost zraka v Kopru je tudi danes nad slovenskim povprečjem, zato še vedno veljajo priporočila NIJZ, ki svetuje, da naj bivanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  26 .01. 2024 ob  19: 48
Ni kaj vsi se ogrevat na elektriko.

Mimogrede, v kopru je vsaka hiša imela štedilnik in še kakšno peč na drva ali premog. Kdor ne verjame naj prešteje dimnike. Kako je šele takrat smerdelo in še dihat se je dalo.
en iz raje |  25 .01. 2024 ob  15: 47
Propaganda :
- najprej je bila kriva Skedenjska železarna,
- sedaj pa zastrupljanje prihaja iz Padske nižine.
Morda pa nas ubija premogov prah iz Luke, čeprav so temu že oporekali ?


mente |  25 .01. 2024 ob  14: 28
10
V mesto bo treba ukinit ogrevanje z trda goriva...ljudi na mesto drva kurijo Euro palete ...... popoldan v center kpra smerdi po dimu in sploh se ne da dihat.....