SODIŠČE ZAHTEVA, DA ASTRAZENECA RAZKRIJE STRANSKE UČINKE CEPIVA ZA COVID-19: Toži jih ženska, ki je po cepljenju padla v komo

Svet

Sodišče v bavarskem Bambergu je včeraj britansko-švedskemu proizvajalcu zdravil AstraZeneca naložilo, da mora zagotoviti izčrpne informacije o morebitnih stranskih učinkih cepiva Vaxzevria proti covidu-19, je sporočil tiskovni predstavnik sodišča. S tem je sodišče ugodilo tožbi 33-letnice, ki je po cepljenju utrpela t. i. trombozo črevesnih ven.

Fotografija je simbolična.

Žensko so marca 2021 cepili s cepivom Vaxzevria, nakar je utrpela t. i. trombozo črevesnih ven, čemur je domnevno botrovalo omenjeno zdravilo. Padla je v komo, nazadnje pa so ji morali del črevesja odstraniti. Odločila se je za tožbo podjetja AstraZeneca.

Senat sodišča v Bambergu je včeraj odločilo, da mora podjetje zagotoviti izčrpne informacije o vseh znanih morebitnih stranskih učinkih cepiva in vseh drugih ugotovitvah, če so te "povezane s sindromom tromboze s trombocitopenijo (TTS)", je pojasnil tiskovni predstavnik sodišča.

Podatke mora podjetje zagotoviti za obdobje od 27. decembra 2020, kot je bilo cepivo odobreno, do 19. februarja letos.

Postopek glede odškodnine in nadomestila za trpljenje tožnice še poteka. Odvetnik 33-letnice je sporočil, da so z razsodbo zadovoljni, saj da bi bili podatki o stranskih učinkih lahko pomembni za druge tovrstne sodne postopke.

Gre sicer za eno prvih civilnih sodnih zadev proti proizvajalcu cepiva za covid-19 v Nemčiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija