SODIŠČE NA STRANI IPS DELAVCEV V LUKI: Tožniki zahtevajo zaposlitev za nazaj

Koper

Delavci, ki so bili prek t.i. izvajalcev pristaniških storitev (IPS) zaposleni v koprskem pristanišču, so bili dejansko v delovnem razmerju z Luko Koper, je sodbo koprskega delovnega sodišča za Delo povzel njihov zastopnik Marko Blatnik. Sodišče se je tako postavilo na stran nekaj deset tožnikov, ki od Luke Koper zahtevajo zaposlitev za nazaj.

Pravnik Marko Blatnika iz Pisarne delavske pravne zaščite Sonce Slovenije je na sodišču zastopal nekaj deset delavcev, ki so prek podjetij IPS delali za Luko, po lanskem preoblikovanju poslovnega modela pa so ostali brez zaposlitve. Kot je za časnik poudaril odvetnik, so brez dela ostali predvsem starejši delavci in tisti z zdravstvenimi težavami.

Tožbo proti Luki Koper za 20,7 milijona evrov so vložili tudi predstavniki nekdanjih podjetij IPS, ki so po preoblikovanju luškega modela izgubili posel. Zahtevajo razliko med tem, kar je Luka plačevala njim, in tem, kar prejemajo kadrovske agencije, prek katerih danes najema delovno silo. 13 družbenikov, med katerimi je tudi njihova pravna zastopnica Monika Mavsar, je ustanovilo podjetje IPS Projekt, ki je vložilo tožbo, a se bodo z Luko poskusili dogovoriti v okviru trimesečne mediacije, še poroča Delo.

V Luki Koper tožb za časnik niso želeli komentirati, poudarili pa so, da redno poročajo o rezervacijah za pravne obveze v letnih poročilih.

Zaposlovanje zunanjih izvajalcev je v pristaniščih sicer redna praksa, a je vodstvo Luke Koper po pritiskih v javnosti in opozorilih inšpekcijskih organov od leta 2018 začelo z implementacijo novega modela zaposlovanja, temelječega tako na novih neposrednih zaposlitvah kot tudi na agencijske zaposlitve in zaposlitve prek zunanjih izvajalcev. Poleg povečanja števila zaposlenih je nov model tako zarezal tudi v posle podjetij IPS, ki so v koprskem pristanišču delovale od konca 90. let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  15 .10. 2020 ob  08: 08
Izčrpajmo, uničimo še eno zadnjih velikih "zdravih" podjetij v slovenski Istri.
Tiramola  |  14 .10. 2020 ob  15: 36
IPSi Obvladajo Luko in to že veliko let.
To pomeni, da ne bo razpisa za nove delavce?
Ti so bili zaposleni pri privatniku.Po kakšnem kriteriju ,logiki njim pripada delovno mesto v Luki.
Ali je možno da se bo delilo milijone? Med prijatelji?
A so sodniki zraven?
Bo gdo to mal pogledal........ Odtekanje denarja k ipso-m.
LpL
anton |  14 .10. 2020 ob  14: 18
... narobe svet, zakaj bi morala luka plačevati delavcem, ki so bilu zaposleni pri zunanjih izvajalcih, še bolj noro, pa lastnikom podjetij t.i. IPS, ker je z njimi prekinila poslovno sodelovanje ...
... na žalost bo šlo vse v "franže" ... prodati čimprej tujcem, v nasprotnem bo od luke v bližnji prihodnosti ostal samo še "okostnjak" ...
Ivan |  14 .10. 2020 ob  11: 48
Malce je pravno kontradktorno to, da IPS Projekt zahteva karkoli, saj je sodišče ugotovilo da so IPS delavci dejansko bilil v delovnem razmerju z Luko Koper. In kdo je pravzaprav bil kriv za to njihovo kalvarijo? Prav IPS gazde. Zato, ali-ali.

Res pa je, da abstraktno nabiješ neko astronomsko cifro, kar nekaj, zahtevaš tako preko palca in potem se pogodš za 1/3, kar je še vedno ogromno - za nič. Luki je vseeno, teh 13 pa bo pobasalo pol milijona in zbogom đaci.