SO VAM PO TELEFONU HOTELI POPRAVITI RAČUNALNIK? Na Koprskem občan ob dobrih 840 evrov

Kronika

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT in policija opozarjata na goljufe, ki se preko telefona predstavljajo za Microsoftovo tehnično pomoč. Uporabnike želijo prepričati, da je računalnik ogrožen in da naj jim omogočijo oddaljen dostop, s čimer dobijo goljufi popoln nadzor nad računalnikom, so sporočili iz Arnesa.

Tovrstna oblika spletne goljufije pri nas ni nova. Po podatkih Arnesa se je prvič pojavila pred dobrimi petimi leti, zadnja dva meseca pa smo priča okrepljenemu valu takšnih prevar. Porast poskusov teh goljufij so zaznali tudi na policiji. Po podatkih Slovenske policije so do sedaj obravnavali dva primera oškodovanja v skupnem znesku 7500 evrov.

Podoben primer so obravnavali tudi na Policijski upravi (PU) Koper, in sicer so dobili prijavo občana, ki ga je poklical moški s tuje telefonske številke +40 ... ter mu v angleškem jeziku povedal, da je uslužbenec Microsoftove službe tehnične podpore. Povedal je, da so zaznali vdor v njegov računalnik in da mu lahko pomaga s tem, da ga bo vodil na daljavo ter inštaliral antivirus in požarni zid. Pri tem mu je moral posredovati gesla o računalniku, nato pa še o bančni kartici in PIN. Ko pa je zahteval še podatke o vseh mobilnih telefonih, je občan posumil na goljufijo in prekinil zvezo. Kmalu je prejel SMS banke o transakcijah, enkrat 414 evrov in enkrat 430 evrov, so sporočili s PU Koper. 

Podoben primer smo obravnavali tudi na območju PU Koper. Moškega so oškodovali za dobrih 840 evrov! Bodite pozorni na...

Objavil/a Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper dne Petek, 14. maj 2021

Način goljufije pojasnjujejo tudi na Arnesu. Klicatelji se v angleščini z močnim naglasom predstavijo kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku razložijo, da nujno kličejo zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika. Če žrtev uspešno prepričajo, ji ponudijo pomoč in jo prosijo za podatke kreditne kartice za nakup programa, s katero bodo lahko težave odpravili. V kolikor tega žrtev ne želi storiti, lahko preko oddaljenega dostopa goljufi računalnik zablokirajo.

Na Arnesu pri tem opozarjajo, da s posredovanjem podatkov težave ne bodo odpravljene. Goljufi bodo zgolj pobrali ves denar s kreditne kartice, računalnik pa bo potrebno popraviti.

Cilj takšnih prevar je namreč vedno finančna korist. V nekaterih primerih lahko pride tudi do zlorabe osebnih podatkov, sploh če od žrtve goljufi zahtevajo fotografije ali kopije osebnih dokumentov.

"Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gre gotovo za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema, prav tako od vas ne bo zahteval številke kreditne kartice ali dostop do vaše spletne banke," poudarjajo na Arnesu.

Žrtvam tovrstnih prevar na Arnesu svetujejo, naj takoj stopijo v stik s svojo banko in kartico blokirajo. Zbrisati je potrebno tudi programe za oddaljen dostop do računalnika. V primeru, da je bila posredovana tudi kopija osebnega dokumenta je o tem priporočljivo obvestiti policijo. Če so goljufi žrtev prepričali, da je na kriptomenjalnici opravila osebno identifikacijo, je slednjo potrebno kontaktirati, da zapre račun. Sicer lahko goljufi ime žrtve zlorabijo za potrebe pranja denarja, so še pojasnili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija