SO PRAŠIČKI PAMETNEJŠI OD PSOV? Veliko prej znajo rešiti zapletene naloge

Svet

Prašički, gre za manjšo vrsto, ki je primerna tudi kot hišni ljubljenček, lažje samostojno rešujejo zapletene naloge od psov, v reviji Animal Cognition trdi znanstvenica Paula Perez Fraga z univerze ELTE v Budimpešti.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so raziskovalci sedem mesecev starim prašičem in podobno starim psom zastavili različne naloge in pri tem opazovali reakcije živali, predpogoj pa je bil, da so vsi hišni ljubljenčki odraščali pri družinah. Raziskovalci so začeli z lahkimi nalogami, nato pa težavnost stopnjevali, pri čemer so morale živali odpreti škatlo, nagrada za uspešno rešeno nalogo pa je bil slasten prigrizek.

V PLANETU KOPER JE TO POLETJE VROČE KOT ŠE NIKOLI: Kmalu bodo vrata odprli novi najemniki

V Planetu Koper, kjer vedno stremijo k posodabljanju, so pred glavno turistično sezono zaključili s prenovo, ki je v nakupovalno središče prinesla svežino in novosti. V prvi fazi prenove, ki se je pričela lanskega decembra, so na mestu nekdanje diskoteke in bowlinga uredili restavracijo, v drugi fazi, ki se je zaključila nedolgo nazaj, pa so prenovili zunanjost in notranjost nakupovalnega centra.

Pri težjih nalogah so problem veliko prej rešili prašiči in tudi ko naloge ni bilo moč rešiti, so se prašiči izkazali za bolj vztrajne, psi pa so iskali pomoč pri ljudeh. "Obnašanje prašičev je pokazalo, da imajo morda celo sposobnost samostojno reševati določene probleme," trdi soavtorica raziskave Linda Gerencser. Sicer pa različne oblike domačih prašičev v zadnjih letih postajajo vse bolj priljubljene kot hišni ljubljenčki, za katere lastniki pripravijo podobne pogoje kot za pse.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kristjan |  26 .07. 2020 ob  10: 12
In zagotovo tudi pametnejši od večine visjerangiranih v prehranjevalni verigi in kvazivavceristov po obali:-)