SO FEKALIJE VDRLE V RIŽANO IN MORJE? V petek so bili na Serminu na delu policisti, gasilci in delavci Marjetice

Koper

Operativno komunikacijski center Policijske uprave (PU) Koper je bil v petek ob 9.03 s strani varnostno nadzornega centra Luke Koper obveščen o iztekanju neznane rjave tekočine iz čistilne naprave na Serminu v reko Rižano, so nam danes na naša poizvedovanja o tem, ali so v reko Rižano in posledično v morje konec tedna res iztekle fekalije, odgovorili s koprske policijske uprave. Dogodek so potrdili tudi na Marjetici Koper.

Fotografija je simbolična.

Policisti so na kraju ugotovili, da v reko Rižano dejansko izteka rjavo obarvana tekočina, za katero pa je bilo nadalje ugotovljeno, da ni nevarna za okolje, kar so potrdili tudi koprski gasilci.

"Ugotovljeno je bilo, da je v reko iztekala sicer že prečiščena voda iz čistilne naprave. Ta voda je bila obarvana rjavo zaradi večjega dotoka meteorne vode v omrežje, ki je bila pomešana z zemljo. Škoda za okolje ni nastala," so danes pojasnili na koprski policijski upravi.

Da je do motnosti voda ob izpustu v reko Rižano prišlo zaradi vremenskega vpliva, so nam potrdili tudi na koprski Marjetici. Šlo je za močne lokalne padavine v nočnem času po sicer daljšem obdobju nizkega vodostaja v kanalizacijskem sistemu.

Centralna čistilna naprava na Serminu

"V bioloških – SBR bazenih je zaradi omenjenega pojava prišlo do nagle spremembe v hidravliki, temperaturi in prevodnosti. Zaradi tega je prišlo do slabšega posedanja aktivnega blata v bazenih," so pojasnili na Marjetici in dodali, da je zaradi omenjenega v izpust povleklo tudi manjšo količino površinske pene, kar je bilo zaznano v izpustu kot povečana motnost. K opaženi motnosti vode je dodatno pripomoglo tudi dviganje mulja iz dna Rižane zaradi nizkega vodostaja reke in povečane hidravlike izpusta.

"K reševanju nastale težave smo pristopili takoj. Z novimi nastavitvami posameznih faz čiščenja v posameznem biološkem bazenu smo postopno odpravili težavo," so zagotovili na Marjetici.

Policija v skladu s pooblastili sicer vsako prijavo onesnaženja obravnava, pri čemer policisti na kraju ugotavljajo ali so podani znaki storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja. V kolikor obstaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanja policija postopa po določilih Zakona o kazenskem postopku, v nasprotnem primeru pa se zadeva zabeleži s poročilom policista.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martina |  17 .02. 2020 ob  19: 41
Boljše da Alan Peroša skrbi da fonja nebo več tekla v morje kot da hodi na občino Bržanu se menit, da ga da za direktorja Marjetice. Kako bo tak tip vodil podjetje, ki še za fonjo ne zna poskrbeti?!?
Tine |  17 .02. 2020 ob  13: 17
12
Eeee boga Marjetica, spet izliv fekalij. Kaj tokrat ni kriva majica? Zdaj je dež kriv, ma daj daj. Kaj si boste še zmislili.