SMC PO POGOVORIH PRI PAHORJU: "Predčasne volitve prinašajo negotovo situacijo", sredinski trojček na pogovore k Janši?

Slovenija

Po oceni vodje poslancev SMC Igorja Zorčiča je prav, da poskušajo nekatere stranke najprej najti skupni jezik za morebitno novo vlado. "Lahko govorimo, da bi predčasne volitve rešile svet, a prinašajo tudi negotovo situacijo. Od politike bi bilo neodgovorno, če se ne bi skušala vsaj pogovoriti," je dejal po pogovoru s predsednikom Borutom Pahorjem. 

Po Zorčičevih besedah je sploh glede na čas, ki ga imajo še pred sabo, edino pametno, da poskušajo najti skupni jezik z nekaterimi od strank, ki so se sposobne in voljne pogovarjati o tem, da bi sestavile novo koalicijo. "Hitenje na predčasne volitve po naši oceni pomeni, da se politika pač ni več sposobna med seboj pogovarjati in je to klic na pomoč vsem volivkam in volivcem," je dejal po pogovoru pri predsedniku republike.

Odgovoril je tudi na špekulacije, da poslanska skupina SMC ob morebitni sestavi vlade s prvakom SDS Janezom Janšo ne bi bila enotna. Zatrdil je, da je poslanska skupina SMC zelo enotna glede vprašanja, ali naj se poskušajo pogovarjati z drugimi strankami. "V Sloveniji smo v situaciji, ko se nekatere stranke ne morejo in niso sposobne med seboj pogovarjati. Nam kot sredinski stranki pa se zdi prav, da poskušamo narediti vsaj en napor v to smer," je pojasnil.

A Zorčič zagotavlja, da SMC svojih stališč ne spreminja in tudi niso izginili zadržki, ki jih je včasih izpostavljala glede SDS. "Vrednote, ki smo jih gojili vse od vstopa v politiko, niso nikamor izginile," je poudaril. Po njegovi napovedi bodo, če bodo prišli v pogovorih do same vsebine nove koalicije, vztrajali pri tem, da se nekatere zadeve v največji meri uveljavijo.

Po njegovih ocenah se s SDS sicer lahko razhajajo v nekaterih vrednotah, kot denimo pri temelju osebne svobode, ali glede slovenske zgodovine. "Ideološke zadeve ne bi bile najbolj konstruktivne za postavljanje take koalicije," je prepričan Zorčič. Ob tem je napovedal, da SMC ne bo popuščala, če bi prišlo do takšnih teženj.

SMC se bo tako udeležila formalnih pogovorov za novo koalicijo, h katerim je za petek povabil Janša. Pojavila so se tudi ugibanja o neformalnem oblikovanju t. i. sredinskega trojčka, torej denimo med SMC, NSi in DeSUS, ki bi nastopile skupaj v pogajanjih z Janšo. O tem je danes poročal Dnevnik. Zorčič je na to vprašanje danes odgovoril, da ga je treba razumeti, da vseh taktik, izhodišč pogajanj ne bo javno komentiral.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je ponudil SMC sodelovanje na volitvah. Po sestanku predsednikov strank sta o tem govorila tudi Zorčič in vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Kot je povedal Zorčič, sta se dogovorila, da strokovni sodelavci pripravijo predlog, na kakšen način bi stranki lahko sodelovali na volitvah.

Se pa Zorčič danes ni izjasnil, ali se bo SMC odzvala tudi vabilu predsednice SAB Alenke Bratušek. Ta je povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi uspeli sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija