SKOMIGANJE Z RAMENI IN MOLK: DZ ni prejel obvestila predsednika vlade o Hojsovem odstopu

Slovenija

DZ ni prejel obvestila premierja Janeza Janše o odstopu notranjega ministra Aleša Hojsa, je potrdil predsednik DZ Igor Zorčič. Poslovniški rok se je iztekel opolnoči. V KPV za zdaj molčijo, Hojs pa je ob prihodu na vlado na vprašanje, ali ostaja minister, odgovoril, da je to v rokah predsednika vlade. Z njim o tem, kot pravi, ni govoril.

Predsednik vlade mora namreč po poslovniku DZ o odstopu ministra obvestiti predsednika DZ najpozneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave ministra. Hojsova odstopna izjava pa je datirana na 30. junij. V kabinetu predsednika vlade (KPV) za zdaj uradnih izjav ne dajejo.

Hojs pa je bil ob prihodu na današnjo sejo vlade redkobeseden. Ugotavljal je, da je še minister, če predsednik vlade njegove odstopne izjave ni poslal v DZ. Na vprašanje, ali torej ostaja minister, je odgovoril, da ne ve, saj je to v rokah predsednika vlade. Z njim o tem, ali to morda želi, ni govoril, je pojasnil. Tako Hojs tudi ne ve, kot je dejal, ali je Janša sprejel njegov odstop. Ga je pa takrat, ko mu je poslal odstopno izjavo, tako razumel, je ponovil minister. Na vprašanje, ali je možno, da se je to spremenilo, je le skomignil z rameni, češ da ne ve.

To vprašanje so opozicijski predstavniki danes odprli tudi na kolegiju predsednika DZ Igorja Zorčiča, ki je odločal o dnevnem redu redne seje DZ, ki se bo začela v četrtek. Med mandatno-volilnimi zadevami je bilo namreč pričakovati tudi seznanitev s Hojsovim odstopom, a v DZ obvestila predsednika vlade o tem niso prejeli.

NOVO V KOPRU IN ANKARANU, PARKIRAJ VARNO IN BREZ DOTIKA, Z APLIKACIJO, KI POVEZUJE VSO OBALO: Brez plačevanja z gotovino in brez skrbi o poteku parkirnine (VIDEO)

Skupina EasyPark je vodilni globalni ponudnik digitalnih parkirnih rešitev, ki s svojo storitvijo pokriva na milijone parkirnih mest po svetu. S svojo intuitivno aplikacijo ponuja registriranim uporabnikom najučinkovitejšo rešitev iskanja parkirnega mesta v več kot 1900 mestih v Evropi. Pametna storitev EasyPark je bila od leta 2001 prejemnica že številnih nagrad.

Poslanci iz vrst opozicije so danes spomnili, da bi se moral Hojs, če ne bi odstopil, kmalu zagovarjati na interpelaciji. Slednjo so SD, LMŠ, Levica in SAB vložile zaradi odločitve ministrstva, ki je odpravilo prepoved koncerta za nekatere spornega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Hojs je v odgovoru, ki ga je DZ prejel 24. junija, očitke zavrnil.

DZ po poslovniku razpravlja in odloča o interpelaciji najkasneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora vlade oziroma ministra, če so poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če odgovor na interpelacijo v tem roku ni bil dan. Glede na to bo interpelacija, če predsednik vlade državnega zbora ne bo obvestil o ministrovem odstopu, uvrščena predvidoma na septembrsko sejo.

Hojs je sicer odstopil ob hišnih preiskavah, v katerih so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada iskali dokaze za sum kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost in javna sredstva, ki se nanašajo na sume nepravilnosti pri naročilu in dobavi zaščitne in medicinske opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa. Med preiskovanci je bil tudi minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek. Hojs je ocenil, da so preiskave politično motivirane, zato je "prevzel politično odgovornost" in nepreklicno odstopil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  08 .07. 2020 ob  20: 57
@vseved

Ni potrebe po zaljenju komunistov (tej so se ga znebili!) ce motena oseba vodi vlado
vseved |  08 .07. 2020 ob  18: 34
Danes je bil miting treh diktatorjev . Slovenci, Mađari in Srbi gremo počasi a sigurno po poti Severne Koreje . Janša je navadno komunistično govno najhujše vrste.
kokodek |  08 .07. 2020 ob  16: 35
mogoče postajajo rumeni jopiči prava policija in varda prava vojskajQuery1123010053349609839324_1594218543911???!!!!!! podrepniki iz vrst Desus, SMC, NSI in SNS plemeniteži pa vse to podpirajo !!!!!
Motoviltz |  08 .07. 2020 ob  15: 01
Hojs je odstopil, kot minister za notranje zadeve in DZ uradno nič ne ve.
To pa lahko pomeni tudi, da je postal vodja neke vzporedne policije, ki ne rabi parlamentarnega nadzora.
Kja pa vemo.
Mogoče bo naša policija nekega dne oblekla drugačne uniforme....