SE SOOČATE S TEŽAVAMI Z VIDOM? Tako lahko sami poskrbite za ostrejšo in jasnejšo sliko

Trendi

Reden pregled oči je le eden izmed mnogih načinov, kako lahko izboljšate vid in preprečite poškodbe ali bolezni, ki bi lahko škodile vašemu vidu. Predstavljamo sedem drugih načinov izboljšanja vida, ki se jih lahko naučite in tako kar sami poskrbite za ostrejšo in jasnejšo sliko.

1. Zaužijte dovolj ključnih vitaminov in mineralov

Vitamini A, C in E ter mineral cink vsebujejo antioksidante, ki lahko pomagajo preprečiti degeneracijo rumene pege. To je stanje, v katerem se makula (del očesa, ki nadzoruje centralni vid) poslabša.

Viri hrane za ta pomembna hranila vključujejo raznoliko barvito zelenjavo in sadje, kot so na primer korenje, rdeča paprika, brokoli, špinača, jagode, sladki krompir in citrusi. Za boljše zdravje oči je priporočljiva tudi hrana, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, kot sta losos in laneno seme.

2. Ne pozabite na karotenoide

Nekaj drugih hranil je prav tako ključnih za izboljšanje vida. Med njimi sta lutein in zeaksantin, ki sta karotenoida, ki ju najdemo v mrežnici. Med drugim se nahajata v listnati zeleni zelenjavi, brokoliju, bučkah in jajcih.

Ti karotenoidi pomagajo zaščititi makulo z izboljšanjem gostote pigmenta v tem delu očesa in absorpcije ultravijolične in modre svetlobe.

3. Poskrbite za fizično formo

Da, vadba in vzdrževanje zdrave telesne teže lahko pomagata tudi očem. Sladkorna bolezen tipa 2, ki je pogostejša pri ljudeh s prekomerno telesno težo ali debelostjo, lahko povzroči poškodbe drobnih krvnih žil v očeh.

Ta bolezen se imenuje diabetična retinopatija. Preveč sladkorja, ki kroži v krvnem obtoku, poškoduje nežne stene arterij. Diabetična retinopatija povzroči, da zelo majhne arterije v mrežnici (svetlobno občutljivi zadnji del očesa) puščajo kri in tekočino v oko, kar škoduje vašemu vidu.

Redno preverjanje ravni sladkorja v krvi in vzdrževanje kondicije lahko zmanjša verjetnost za razvoj diabetesa tipa 2 in številnih zapletov, ki so s tem tipom sladkorne bolezni povezani.

4. Upoštevajte pravilo 20-20-20

Vaše oči čez dan trdo delajo in tu in tam potrebujejo odmor. Za lažjo obremenitev sledite pravilu 20-20-20. To pomeni, da morate vsakih 20 minut nehati strmeti v svoj računalnik in 20 sekund gledati nekaj, kar je oddaljeno 20 metrov.

5. Nosite zaščitna očala

Ne glede na to, ali delate v garaži ali izvajate znanstveni poskus v šoli, je zelo pomembno, da zaščitite oči z ustreznimi očali. Trdna zaščitna očala so bistvenega pomena, če na primer obstaja možnost, da v vaše oči vstopijo kemikalije, ostri predmeti ali materiali, kot so lesni ostružki, kovinski drobci ali celo komolec med košarkarsko tekmo.

Številna zaščitna očala so izdelana iz vrste polikarbonata, ki je približno 10-krat trši od drugih oblik plastike.

6. Sem spadajo tudi sončna očala

Sončna očala niso samo za to, da izgledate "kul". Nošenje takšnih očal je eden najpomembnejših korakov za izboljšanje vida.

Sončna očala pomagajo zaščititi vaše oči pred poškodbami. Sem spadajo katarakta oziroma siva mrena, degeneracija rumene pege oziroma degeneracija makule in pterigij (rast tkiva na belem delu očesa). Pterigiji lahko povzročijo astigmatizem, ki lahko povzroči zamegljen vid.

Tudi nošenje pokrivala s širokim robom vam lahko pomaga tudi pri zaščiti oči pred soncem.

7. Nehajte kaditi

Veste, da je kajenje škodljivo za pljuča in srce, da ne omenjamo las, kože, zob in skoraj vseh drugih delov telesa. To vključuje tudi vaše oči. Kajenje dramatično poveča tveganje za nastanek sive mrene in starostne degeneracije rumene pege.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija