SB IZOLA O 'NEZNANKAH' V PRIMERU SMRTI OSKRBOVANCA DOMA ZA UPOKOJENCE PO CEPLJENJU: "Pacient sam določi, komu lahko damo informacije"

Slovenija

Pred dnevi smo poročali o smrti 92-letnega oskrbovanca Obalnega doma za Upokojence Koper, ki je bil po božiču cepljen proti covidu, devet dni zatem pa je umrl v Splošni bolnišnici (SB) Izola med operacijo. Svojce predvsem zanima, zakaj je bil oče cepljen, čeprav se je slabo počutil in imel bolečine v trebuhu. V Obalnem domu upokojencev pravijo, da so bili oskrbovanci cepljeni "na podlagi soglasja uporabnikov s strani ZD Koper", po predhodnem posvetu z zdravnikom. V izolski bolnišnici so bili zaradi varstva osebnih podatkov bolj skopi z informacijami.

Fotografija je simbolična.

92-letnik, ki naj bi bil sicer čil, se je v Obalni dom upokojencev Koper preselil konec novembra lani. Po božiču je bil cepljen zoper covid-19, nekaj dni zatem pa je prestal operacijo kile v SB Izola. Po navedbah svojcev so bili z njim v stiku po operaciji, nato pa je postal nedosegljiv. Po treh dneh jih je ponovno poklical, tokrat v zelo slabem stanju.

V času, ko je bil nedosegljiv je prestal še eno operacijo, ki naj bi bila zelo težka – "pokanje črevesnih divertiklov" – prišlo naj bi do "izlitja v trebušno votlino". Svojcev se je ob tem močno dotaknilo 'začudenje' zdravnika, da ima pacient družino oziroma sorodnike. Nato naj bi minilo devet dni, ko niso mogli dobiti niti na telefon niti osebno nobenega zdravnika. Deveti dan jih je zdravnik po telefonu obvestil, da je oče umrl med tretjo operacijo, ki so jo opravili zaradi "perforacije črevesja v kilo".

Smrt zaradi zastoja srca in starostne opešanosti

Umrl naj bi zaradi zastoja srca in starostne opešanosti. Opravljena je bila obdukcija, ki naj bi pokazala močno zamašene žile okrog srca.

Svojci zatrjujejo, da je bil oče čil, ko je odšel v dom za upokojence, čeprav potreben pomoči, in da nikoli ni imel težav s srcem. Med drugim jih zanima, ali se mu je zdravstveno stanje poslabšalo po cepljenju; v SB Izola naj bi ga operiral zdravnik, ki ni vpisan med osebje kirurškega oddelka; ali je bila storjena napaka, zaradi katere je prišlo do perforacije črevesja; ter zakaj devet dni niso mogli priti do stika z očetom in zdravstvenim osebjem.

Obalni dom upokojencev Koper: obveščeni smo le o napovedanem odpustu

Kot je povedala direktorica Obalnega doma upokojencev Koper, Neva Tomažič, se v trenutku, ko je njihov oskrbovanec napoten v bolnišnico, preda spremna dokumentacija zdravstvenemu osebju. V dokumentaciji je navedena tudi kontaktna oseba. Bolnišnica jim v času zdravljenja ne poroča, kakšno je stanje pacienta, obveščeni so le o napovedanem odpustu.

Zaradi varstva osebnih podatkov so bili skopi z informacijami tudi v SB Izola. So po povedali, da je zaradi epidemioloških ukrepov komunikacija s svojci omejena na telefonsko komunikacijo, elektronska sporočila in pošto. A tudi pri tem veljajo pravila 'varnosti'.

SB Izola: pacient sam določi osebe, ki jim lahko posredujemo informacije

"Pacient ob sprejemu v bolnišnico določi osebe, ki jim bolnišnica lahko posreduje informacije o njegovem zdravstvenem stanju. Običajno pove ime in priimek ter telefonsko številko kontaktne osebe, ki se jih lahko, na primer, po telefonu poda informacijo. Velja pravilo, da se osebnih podatkov na telefonske klice, katerih številke niso zabeležene v medicinski dokumentaciji pacienta, informacij o zdravstvenem stanju in drugih informacij pacienta ne sporoča, saj tak način ni dovolj varen," so povedali v SB Izola.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Silvana63 |  26 .01. 2021 ob  13: 28
Umrl zaradi zastoja srca - in zato moraš bit zdravnik? Gorje nam! Bi bilo primerno zvedet kdo ga je operiral, da znamo drugi ravnat primerno oz. da bo manj mrtvih zaradi zastoja srca.
alfa |  25 .01. 2021 ob  17: 39
matr kako vsi prelagajo odgovornost en na drugega kot pinkponk žogico...upam da svojci dobijo in izvejo pravo resnico kdo je glede informacij in vsega ostalega kriv...svojcem izrekam sožalje.