RAZDALJE MED ZAGREBOM, LJUBLJANO IN RIMOM JIM NE POMENIJO NIČ: Jubilejni Forum Tomizza v Koper prinaša simpozij o pogumu

Koper

Ta teden se bo v Kopru, Trstu in Umagu odvil jubilejni, 20. Forum Tomizza. Mednarodno obmejno srečanje, ki poteka v spomin na pokojnega "pisatelja meje" Fulvia Tomizzo, se letos osredotoča na vprašanje poguma.

Forum Tomizza se že 20 let vztrajno upira realnosti, ki jo živimo, pri tem pa se naslanja na sporočilo literarnega opusa Tomizze, je na včerajšnji novinarski konferenci v Kopru spomnila Irena Urbič. Kot je poudaril pisatelj Milan Rakovac (na fotografiji desno), sicer eden od pobudnikov ustanovitve foruma, "razdalje med Ljubljano, Zagrebom in Rimom za nas ne pomenijo nič". Prav Tomizza je po njegovem tako s svojim življenjem kot opusom prinašal idejo o sobivanju med narodi.

Vrhunec koprskega dela dogajanja bo četrtkov simpozij na temo poguma, na katerem bo med drugimi sodelovala znana francoska novinarka in publicistka Florence Hartmann, poleg nje pa bodo prisotni še Majda Širca Ravnikar, Boris Dežulović, Franco Juri, Francesca Rolandi, Velibor Čolić in Aida Bagić.

Že včeraj je v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja potekal predfestivalski dogodek s pogovorom ob slovenskem prevodu knjige Nelide Milani Skrajni rob grebena. V naslednjih dneh bodo sledile še druge prireditve, med katerimi izstopajo Pesnik na ulici, multimedijska razstava Azil ter koncert Albe Nacinovich in Lea Škeca.

V sklopu Foruma Tomizza štirinajsto leto poteka tudi literarni natečaj Lapis Histriae. Ravnatelj umaške knjižnice Neven Ušumović je pojasnil, da so letos prejeli kar 128 različnih del v hrvaščini, slovenščini in italijanščini. Kot zanimivost je Ušumović navedel, da avtorji še naprej pišejo o tematiki migracij ter tudi o prihodnosti BiH.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija