PUSTILI SO "POPOVIČEVE POGOJE": Ali se sedanji v.d. direktorja Igor Hrvatin sploh lahko prijavi tudi na tako 'ohlapen' razpis?

Koper

Da je svet zavoda Zdravstvenega doma (ZD) Koper konec januarja objavil razpis za delovno mesto direktorja, smo že poročali. Hip za tem so se v javnosti pojavila ugibanja, ali niso razpisni pogoji za tako pomembno delovno mesto nekoliko preveč ohlapni in posledično "nekomu pisani na kožo". ZD Koper trenutno vodi vršilec dolžnosti direktorja Igor Hrvatin, ki je v času županovanja Borisa Popoviča junija 2018 nasledil Matevža Ravnikarja. Hrvatin je dolgo let vodil koprsko komunalo, nato je, preden je prevzel vodenje zdravstvenega doma, vodil še koprski zavod za šport.

Igor Hrvatin

Kot izhaja iz razpisa, mora poleg splošnih zakonsko določenih pogojev kandidat imeti visoko strokovno izobrazbo, najmanj pet let delovnih izkušenj in znanje italijanskega jezika. Neverjetno, a poznavanje zdravstvenega sistema in vodstvene izkušnje so zgolj zaželene.

Igor Hrvatin je vodenje ZD Koper kot vršilec dolžnosti direktorja prevzel junija 2018, junija lani pa mu je svet zavoda podaljšal mandat za eno leto oziroma do imenovanja novega direktorja. Koprski občinski svet je oktobra lani razrešil nekatere člane sveta zavoda in na njihova mesta imenoval Katjo Pišot Maljevac, Danijela Starmana, Stanislava Mahneta, Erika Ražmana, Ano Ugrin in Tino Mojškerc. Kljub temu pa naj ne bi novi člani sveta zavoda niti malo spremenili pogojev, na podlagi katerih iščejo novega direktorja. Pogoji naj bi tako ostali popolnoma isti, kot so bili napisani še v času bivšega župana Popoviča, sicer dolgoletnega Hrvatinovega političnega in siceršnjega sopotnika.

Ob tem je v kuloarjih koprske politične scene marsikdo zavil z očmi, sploh zaradi primerjave z nedavnim razpisom na identično delovno mesto v sosednji izolski občini, kjer so kandidati, ki so se prijavili na razpis za mesto direktorja ZD Izola, morali izpolnjevati dosti bolj "stroge" in nekako tudi logične pogoje. Med drugim so morali imeti visokošolsko univerzitetno izobrazbo in najmanj osem let delovnih izkušenj, od tega pet let na vodstvenih delovnih mestih.

Po naših informacijah naj bi Hrvatin šele pred kratkim diplomiral na Fakulteti na management Univerze na Primorskem, zato smo nanje naslovili vprašanje, kdaj točno je diplomiral, iz česa je diplomiral in ali je njegova diplomska naloga javno dostopna. Njihove odgovore še čakamo.

Na prvi pogled Hrvatin morda ne izpolnjuje pogojev za delovno mesto direktorja zdravstvenega doma, a podrobnejši vpogled v Zakon o javnih uslužbencih razkrije, da je ta v nekaterih določbah precej splošen:

"Delovne izkušnje so delovna doba na delovnem mestu, za katero se zahteva ista stopnja izobrazbe in čas pripravništva v isti stopnji izobrazbe, ne glede na to, ali je bilo delovno razmerje sklenjeno oziroma pripravništvo opravljeno pri istem ali pri drugem delodajalcu. Za delovne izkušnje se štejejo tudi delovne izkušnje, ki jih je javni uslužbenec pridobil z opravljanjem del na delovnem mestu, za katero se zahteva za eno stopnjo nižja izobrazba, razen pripravništva v eno stopnjo nižji izobrazbi. Kot delovne izkušnje se upošteva tudi delo na enaki stopnji zahtevnosti, kot je delovno mesto, za katero oseba kandidira."

Če pogledamo posamezne primere iz sodne prakse, je Upravno sodišče leta 2014 razsodilo:

"Če kandidat uveljavlja delovne izkušnje z eno stopnjo nižjo izobrazbo, je treba razlagati, da mora tovrstne delovne izkušnje pridobiti na delovnih mestih kot javni uslužbenec. Gre za izjemo od zahtevanih delovnih izkušenj v isti stopnji izobrazbe. Zato je dovoljeno, da kandidat, ki kandidira na zasedbo prostega delovnega mesta v javni upravi oziroma javnem sektorju, uveljavlja delovne izkušnje, ki jih je pridobil na delovnem mestu, za katero se zahteva eno stopnjo nižja izobrazba, če so te delovne izkušnje pridobljene v okviru dela v javni upravi oziroma javnem sektorju, torej na delovnem mestu kot javni uslužbenec."

Višje delovno sodišče je leta 2009 odločilo, da je razpisni pogoj 'najmanj pet let delovnih izkušenj z ustreznimi organizacijskimi in upravljalskimi znanji' potrebno razumeti tako, da se zahtevajo delovne izkušnje na kateremkoli delovnem mestu, na katerem je kandidat pridobil ustrezna znanja.

Je pa Upravno sodišče leta 2012 tudi razsodilo, da se tožnik ne uvrsti v izbirni postopek za zasedbo prostega delovnega mesta, ker ni pridobil petih let ustreznih delovnih izkušenj po pridobljeni visoki strokovni izobrazbi.

Izbran kandidat bo na delovno mesto direktorja ZD Koper imenovan za štiri leta. Prijavi na razpis mora kandidat priložiti še program dela in razvoj zavoda.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
max |  15 .02. 2020 ob  15: 24
SLOVENSKI PARADOKS : DOKLER JE BIL LE BENZINAJO , JE LAHKO DIREKTOVAL KJER JE VELIKI ŠEF RABIL KIMAVCA, SEDAJ , KO JE KONČNO DIPLOMIRAL, PA SE LAHKO VRNE NA ČRPALKO.
vseved |  14 .02. 2020 ob  12: 50
@ kjessi , komunalci ne štrajkajo zaradi Hrvatina.
kjessi |  14 .02. 2020 ob  12: 33
Hrvatin je izstopil iz Popotove garniture takrat, ko je Popo izgubil na volitvah. Marjetica pa napoveduje štrajk - v informacijo vsevedu
vseved |  14 .02. 2020 ob  12: 09
Pustite Hrvatina pri miru. Je eden redkih, če ne celo edini iz Popovičeve garniture, ki je ostal normalen , ki se ni povampiril in pokradel vse kar se je dalo.
Ste slišali za kakšno negodovanje v ZD, na Komunali, v zavodu za šport?