Prijeli skupino ponarejevalcev evrov

Kronika

Hrvaška policija je v sodelovanju z Europolom razbila skupino ponarejevalcev denarja, ki so imeli tiskarno v Bjelovarju. Kot so sporočili na današnji novinarski konferenci, so v torek prijeli 19 osumljencev, ki jih bremenijo ponarejanja najmanj 180.000 evrov. Ponarejene bankovce so dali v obtok na Hrvaškem ter v Sloveniji, Italiji in Avstriji.

 

Policija je danes sporočila, da so prijeli celotno skupino  od organizatorjev do uličnih distributerjev, ki so bili z območja Bjelovarja, Čakovca, Koprivnice in Zagreba. Med njimi je bila tudi ženska. Kot so še potrdili, so 12 članov skupine kazensko ovadili ter jih danes privedli pred preiskovalce.

Policisti so v mednarodni operaciji Konfiktus našli 3600 bankovcev po 50 evrov ter 189 bankovcev po 50 britanskih funtov. Niso pa prepričani, ali so bili tudi funti ponarejeni v Bjelovarju.

Izpostavili so, da gre za "dobre" ponaredke, sicer pa da bi bolj pozorne osebe lahko ugotovile, da gre za ponarejen denar. Zato kriminalci niso distribuirali denar v denarnih inštitucijah, razen v nekaterih menjalnicah. S ponarejenim denarjem so med drugim kupovali tehnične naprave.

Hrvaški mediji poročajo, da ne bo presenečenje, če se bo na koncu razkrilo, da so ponarejevalci natisnili velikokrat več kot 180.000 evrov.

Tiskarna v Bjelovarju je tudi prva ilegalna tiskarna denarja, ki so jo našli na Hrvaškem, so še danes poudarili policisti. Bila je v stanovanju organizatorja, obratovala pa je med osem in deset mesecev. Policija je spremljala skupino več mesecev.

V operacijo se je vključil Europol, ker so policisti v Sloveniji, Italiji in Avstriji ugotovili, da imajo bankovci specifična znamenja, ki so kazala na enako poreklo - iz tiskarne na Hrvaškem. V aretacijah v več hrvaških mestih na severozahodu države je sodelovalo okoli 150 policistov.

V Zagrebu je v torek eden izmed osumljencev pri prijetju na ulici vrgel ročno bombo na policiste, ki pa se ni sprožila. Potem ko je policija blokirala ta del mesta, so hrvaški mediji ugibali, za kakšno policijsko operacijo gre.

Policija je še dejala, da v Evropi letno zaplenijo več kot pol milijona ponarejenih evrskih bankovcev.

Več iz rubrike:

Nadaljevanje obravnave zoper Časarjevo upravo

Vladimir Vodušek pred sodišče

Istrabenz: Pričal naj bi Zorko

Kangler na sodišču

Kazen dobila tudi zbita peška

Ste kje opazili Mirka Petrovića? 

banka |  28 .03. 2013 ob  13: 28
Banke pa samo z enostavnim vpisom v racunalnik ustvarijo evro ki si ga vi sposodite z kreditom.. isto!