PREVERILI SMO: Ali je dekle, ki je prenočevalo v avtomobilu v Kopru, še vedno tam?

Koper

Poročali smo že o mlajši ženski, ki je dlje časa prenočevala v avtomobilu na območju Olma. Preverili smo, ali so zapleteno situacijo pristojne službe uspele rešiti in dekletu ponuditi ustrezno pomoč. Kje se trenutno nahaja, nihče ne ve, saj je zavrnilo pomoč in tudi zapustilo lokacijo, kjer se je zadrževalo.

Konec oktobra se je na naše uredništvo obrnila bralka in nas obvestila, da na parkirišču nad Dolinsko cesto v Kopru krajani že več kot mesec dni opažajo mlado dekle, ki živi v avtu v zelo slabih razmerah. Obveščena je bila policija, socialna služba, Rdeči križ ... 25-letna ženska je bila po posredovanju pristojnih zdravniško pregledana, Center za socialno delo Južna Primorska (CSD) ji je ponudil pomoč v obliki hrane, pijače, nastanitve in zdravstvene oskrbe. Vendar je zavrnila vsakršno pomoč. Ker nima stalnega prebivališča v koprski občini, so na CSD kontaktirali krajevno pristojni center za socialno delo, ki naj bi prevzel nadaljnje aktivnosti. 

Preverili smo, kaj se je v tem času z dekletom zgodilo. Na CSD Južna Primorska so v začetku januarja potrdili, da sodelujejo s pristojnim centrom za socialno delo pri nudenju pomoči, vendar je dekle takrat še vedno zavračala pomoč. "Slednja še vedno zavrača vsako obliko pomoči, tudi pomoč in sodelovanje Območnega združenja Rdečega križa Koper, med katerimi je tudi nudenje ustrezne namestitve." Potrdili so, da je bila ženska tudi zdravstveno pregledana, dodatnih informacij o njenem zdravstvenem stanju pa ne smejo razkriti.

Na Rdečem križu (RK) Koper, kjer so dekle na omenjeni lokaciji večkrat obiskali in ji kar nekaj časa nudili pomoč v obliki hrane in obleke, pa so včeraj navedli, da so ob zadnjem obisku ugotovili, da se tam ne nahaja več"Pomagala sem ji pri vsem, kar me je prosila oziroma sva načrtovali. Dejstvo je, da ima dom, kamor bi se lahko vrnila in nič posebnega je ni pri tem oviralo … Preverila sem vse, brez težav bi se vrnila domov, ponudila sem ji tudi prevoz in spremstvo," je povedala Sabina K. Šporar iz RK Koper.

Dekle je dan odhoda domov prelagalo, potem pa tudi prosilo, naj je ne obiskujejo več. "Še nekaj časa je z odhodom zavlačevala, na koncu se je najbrž res odpravila domov oziroma je bila zaradi nujnega stanja hospitalizirana. Točnih informacij žal nimam," je pojasnila Šporarjeva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija