PRED POL STOLETJA POSLALI PRVO ELEKTRONSKO SPOROČILO: Potovalo je debelo uro, v njem je pisalo tole

Svet

Raziskovalca pri ameriški obrambni agenciji za napredne raziskovalne projekte (DARPA) sta 29. oktobra 1969 poslala prvo elektronsko sporočilo z enega na drug računalnik, kar je postalo rojstni dan interneta, ki ga danes uporablja več kot polovica svetovnega prebivalstva.

"Ob tej obletnici pozdravljamo inovatorje, ki so s tem ameriškim izumom sprožili novo dobo človeškega napredka. State Department v sodelovanju z drugimi državami vodi vladna prizadevanja za promocijo odprte, varne in zanesljive informacijske infrastrukture, ki podpira mednarodno trgovino, utrjuje varnost in vzpodbuja svobodno izražanje ter inovacije," so ob obletnici sporočili iz State Departmenta.

Profesor računalništva na kalifornijski univerzi Los Angeles (UCLA) Leonard Kleinrock je s študentom Charleyjem Klineom želel ped pol stoletja poslati sporočilo z računalnika v UCLA do računalnika raziskovalnega inštituta univerze Stanford preko tako imenovanega ARPANETA, ki je predhodnik interneta. ARPANET je povezoval univerze, ki so pogodbeno sodelovale s Pentagonovim programom novih vojaških tehnologij ARPA, kar je danes agencija DARPA. Leta 1969 so imele računalnik le štiri univerze in so bili veliki kot soba. Poleg UCLA in Stanforda sta računalnik premogli še kalifornijska univerza Santa Barbara in univerza Utah.

Vsebovalo je samo dve črki

Kleinrock in Kline sta želela poslati besedo "login", vendar se jima je sistem sesul takoj, ko sta vtipkala prvi dve črki "lo", ki pa sta od UCLA do Stanforda vseeno potovali debelo uro. Prvo pravo elektronsko sporočilo je leta 1971 poslal raziskovalec MIT Ray Tomlinson, ki je tudi prvi uporabil znak "@". Internet (svetovni splet), kot ga svet pozna danes, je nato šele leta 1989 izumil britanski računalničar Tim Berners-Lee. Berners-Lee je ustvaril svetovni splet in tehnologije za dostop do spletnih strani, njihovo ustvarjanje ter delitev. Prvo spletno stran je objavil leta 1991.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  29 .10. 2019 ob  21: 53
-1
In evolucija je sla tako naprej kar pomeni da se otroci vec brez tega ne znajdejo in ce jim vzames ostane njihovo zivljenje prazno brez prijateljev in smisla.
Sad ga ima,sad ga nema
Brb