Pred obalo utonilo več migrantov

Kronika

Pred obalo italijanskega otoka Lampedusa je danes utonilo najmanj deset migrantov, potem ko je potonila njihova ladja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, ki jo povzema francoska AFP. Še več sto jih pripadniki obalne straže poskušajo rešiti iz vode.

Po poročanju medijev je v vodi več sto ljudi, večinoma somalijskih migrantov. Na ladji, ki je potonila, naj bi bilo med 450 in 500 migrantov. Doslej so jih le kakšnih 180 rešili živih.

V reševanju sicer sodelujejo obalna straža ter čolni carine in helikopterji.

Županja Lampeduse Giusi Nicolini je nesrečo označila za "veliko tragedijo". "Reševalce sem prosila, naj mi opišejo situacijo. Odgovorili so, da je morje polno mrtvih," je pojasnila.

Nicolinijeva je dodala še, da so že aretirali človeka, ki naj bi organiziral smrtonosni ladijski prevoz.

Med žrtvami sta dva otroka. Kot morebiten vzrok nesreče se omenja požar, ki je izbruhnil na krovu in povzročil paniko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za zadnjo v vrsti nesreč ladij, s katerimi skušajo migranti iz Afrike v pogosto zelo nevarnih razmerah priti v Evropo. V ponedeljek je pred obalo Sicilije utonilo 13 migrantov, ki so skušali priplavati do obale, potem ko je njihova ladja nasedla.

Pomidor |  04 .10. 2013 ob  08: 56
Zakaj si Evropska unija ne umisli narediti neke vrste migrantskih postojank v severnoafriških državah, predvsem v Libiji. Na tak način bi lahko (morda) nekako zaustavila migrante, bi jim nudila najnujnejšo pomoč- zdravstvo. To bi morala biti neke vrste montažna naselja (bivalni kontenjerji, ali podobne hiše kot jih imajo po Afriki) določenim številom priseljencev, odrasle ljudi bi zaposlili, otroke pa bi izšolali.