PRAZNE OBLJUBE, ŠIKANIRANJE, MARIHUANA? Kaj se dogaja v podmladku FC Kopra in kako na hude obtožbe odgovarjajo v klubu?

Koper

Na nas se je obrnil starš 16-letnika iz okolice Ljubljane (imeni obeh hranimo v uredništvu), ki je bil še nedavno tega vpisan v Nogometni klub (FC) Koper. Povedal nam je, da je precej razočaran nad delom kluba. Ta naj bi sina premamil z lažnimi obljubami, ki jih na koncu ni izpolnil. Še več, v klubu naj bi bila prisotna celo šikaniranje in uporaba prepovedanih substanc.

Kot nam je pojasnil razočarani starš, je bilo sinu samo 15 let, ko je prišel v Koper. "Dobili smo ponudbo preko managerja iz FC Kopra. Po dveh treningih so ga takoj tretirali za svojega in rekli, 'Ga bomo mi nastanili, vi ga kar tukaj pustite.' Trener je rekel, da v tem fantu nekaj vidi, da je 'tapravi'," smo izvedeli.

Obljubili naj bi, da bo imel plačano vse, na koncu pa so domov prihajali opomini

Ponudba FC Kopra je bila zelo privlačna – kot pojasnjuje starš, so jim obljubili, da bo imel sin zastonj članarino, namestitev in prehrano. Fant se je preselil dvesto kilometrov od doma in se prepisal v koprsko srednjo šolo, samo da bi lahko treniral v koprskem klubu. A je kmalu zatem očitno doživel hladen tuš.

"Ni bilo poskrbljeno niti za prehrano niti zanj. Obljubili so, da bo bivanje njihov strošek. Podpisali so namestitveno pogodbo, da se nakazuje stroške oskrbe na račun FC Kopra. FC Koper je bil tudi naveden kot skrbnik za mojega sina. Z njihove strani je bil izplačan samo en znesek, to smo še nekako požrli. Bolj nas je prizadelo, ko so bili otroci tam na treningih za vikende. Takrat ni bil priskrbljen niti topel obrok, niti niso vedeli, kaj se dogaja z njimi," je povedal omenjeni starš.

V uredništvo smo prejeli zgornjo pogodbo za nastanitev v Dijaškem domu Koper, iz katere je razvidno, da je kot naslov za pošiljanje položnice za oskrbnino naveden FC Koper. (Vir: osebni arhiv)

"Smo šokirani in razočarani"

"Za članarino smo se zmenili, da bo zastonj, ker sin prihaja od tako daleč, a smo po treh mesecih dobili položnico – kljub ustni obljubi," nadaljuje. "V FC Koper so nas premamili s ponudbo, ki se ni realizirala. Smo šokirani in razočarani. Radi bi, da ljudje slišijo našo zgodbo, da ne bi še koga na takšen način prenesli okoli," dodaja naš vir.

Fant naj bi sprva igral na vseh tekmah, ko pa so domov prišli trije opomini, se je naš vir obrnil na klub za pojasnila. "Rekli so, da če bo fant igral, bodo to poravnali. Od takrat pa so ga odrezali z vseh tekem za mesec dni, kot da ga ni. Ko se je to poleglo, je bil ponovno v igri, ampak opazno manj," smo izvedeli.

Zloraba prepovedanih drog in šikaniranje?

Od vira, ki želi ostati anonimen, smo slišali, da naj bi bila med člani koprskega nogometnega kluba prisotna zloraba prepovedanih drog, natančneje konoplje. "Za kadete in mladince se ve, da je tam prisotna droga. Mojemu sinu je bilo ponujeno, da gre z njimi na džoint, a ni šel. Mislim, da to ne spada v šport in da se oni grejo neko panožno organizacijo," je dodal vir.

Izvedeli smo še, da je bila glede domnevne zlorabe droge v FC Koper oktobra lani oddana anonimna prijava na Nogometno zvezo Slovenije (NZS). Za pojasnila smo se obrnili tudi na NZS, njihov odgovor še čakamo.

Anonimna prijava glede domnevne zlorab drog v FC Koper je bila oddana na NZS že oktobra. So ukrepali? (Vir: osebni arhiv)

Zmerjanje in poniževanje med treningi?

"Najbolj me boli, da otrok, star 15 let, nima nadzora. Sin je šel 200 kilometrov stran od doma. Še tri so zvlekli iz drugih krajev, eden je že šel domov, eden gre. Štirje so odšli v prestopnem roku, vsi iz istega razloga," nadaljuje razočarani starš in dodaja: "Mislim, da jim je zmanjkalo denarja in se 'prodajajo' z lažnimi obljubami, da bi obstali." Poleg tega naj bi bilo na treningih po besedah našega vira prisotno tudi zmerjanje in poniževanje

Fant se je v začetku leta preselil nazaj domov in se izpisal iz FC Kopra.

Kako na FC Koper odgovarjajo na te obtožbe?

Zanimalo nas je, kako navedene obtožbe komentirajo v FC Koper, kamor smo se obrnili za pojasnila. V klubu so vse obtožbe zanikali.

"Tekom letošnje sezone je v naše vrste prišlo 10 dijakov, nihče od teh se ni izpisal zaradi kakršnih koli neizpolnjevanj obveznosti s strani kluba. V zimskem prestopnem roku so naše vrste zapustili trije kadeti, eden zaradi šolskih in osebnih težav, ostala dva igralca pa sta izrazila željo po menjavi sredine, zato, da bi drugje dobila večjo minutažo," so v klubu pojasnili razloge dijakov za izpis.

"Dopuščamo možnost, da so starši zaradi rahlih zamud prejeli opomin"

Nadalje so pojasnili, da imajo z Dijaškim domom Koper (DDK) podpisane pogodbe o namestitvi in prehrani za določeno število dijakov iz drugih okolij.

"Naše obveznosti izpolnjujemo vse v dogovoru z DDK. Nihče od staršev otrok, za katere plačujemo namestitev in prehrano ni in ne bo nikoli plačeval teh obveznosti namesto nas. Dopuščamo možnost, da so starši zaradi rahlih zamud s plačilom z naše strani prejeli opomin, zaradi tega, ker so slednji avtomatsko izstavljeni in poslani," so komentirali domnevno neplačevanje položnic.

Navedbe našega vira so se med drugim nanašale na to, da za dijake iz oddaljenih okolij v primeru treningov med vikendi ni poskrbljeno za topel obrok. "V času, ko kuhinja DDK ne obratuje, imajo fantje dva topla obroka dnevno zagotovljena in plačana s strani kluba," so odgovorili na to v FC Koper.

"Prepričani smo, da se šikaniranje v našem klubu ne dogaja"

Kljub očitkom s strani našega vira, v FC Koper zatrjujejo, da šikaniranja v njihovem klubu ni. "Naši trenerji imajo vsi ustrezno kvalifikacijo in se zavedajo pravil in športnega kodeksa. V skladu s tem smo prepričani, da se šikaniranje v našem klubu ne dogaja, vsekakor pa bi v primeru, da bi ga zaznali, ustrezno reagirali."

Kot so dodali, je v njihovo nogometno šolo vpisanih 335 igralcev različnih starosti, "zato smo na kakršno koli takšno dogajanje še posebej pozorni. V klubu redno deluje tudi svet staršev, ki bi nas verjetno na tovrstne dogodke na sejah že obvestil."

Kaj pa domnevno konzumiranje droge med mladinci in kadeti?

Iz koprskega kluba so nam odgovorili, da v zvezi z uporabo nedovoljenih substanc v športu za igralce njihove nogometne šole prirejajo predavanja preko klubskih zdravstvenih delavcev.

Ali v klubu izvajajo testiranja na prepovedane droge? "Glede na to, da so to bolj ali manj mladoletni fantje, brez soglasja njihovih skrbnikov tovrstnih testiranj ne smemo opravljati. Pri starejših igralcih pa ta testiranja v sodelovanju z NZS opravlja SLO-ADO. V klubu igralce vzgajamo v športnem duhu in vsako uporabo nedovoljenih substanc ostro obsojamo," še dodajajo v FC Koper.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  05 .02. 2020 ob  22: 54
Zgodba me spominja na studente ki gredo v Ljubljano studirat,prvic od doma,od kontrole starsev,in totalna razpaljotka...zurka vsaki drugi dan
TOPO GIGGO |  05 .02. 2020 ob  09: 26
a je morda to naključje, da se to dogaja v selekciji kjer ponosno nosi kapetanki trak sin prejšnje oblasti?...ponovno sprašujem, a je to res SAMO naključje!?!?!.....
kibl |  04 .02. 2020 ob  18: 39
-4
Kot prvo, mali je iz okolice Ljubljane in se je preselil 200 km od domajQuery11230213122492007777_1580837669806?? Popravite me če se motim, obstaja možnost da se je Ljubljana preselila v Mursko Soboto.
Kot drugo, mali najverjetneje ni igral ker je prihajal na treninke počen ko svinja, kar so "novodobni" starši obrnili v svoje prid pod stavkom; ojoj naš mali pa ziher ne...točno to so fuzbalerji za katere mislite da bodo naslednji Ronaldoji
In kot tretje, starši tega "ubogega otroka" nehajte se pizdit, prepričan sem, da če bi ga poslali igrat rokomet bi malega valda pobralo, ker gre za bolj kontakten šport, kjer je veliko pošiljanja ljudi v pm...., sprijaznite se če je mali slab pač...to se zgodi 15- letnikom ko jih pošlješ vstran in daš preveč svobode. Oziroma slabo starševstvo in dajanje potuhe malemu
vseved |  04 .02. 2020 ob  17: 17
Ta zaskrbljeni in užaljeni oče je zagotovo mislil, da je mali najmanj Ronaldo in da bo 15 letni otrok vzdrževal celotno družino . Dajte najprej otroke prisilit da končajo šolo . No razen če niso rojeni geniji kot naš MANOFSTEEL !
Darko |  04 .02. 2020 ob  16: 01
Treba je stat ob sinu /hčerki, jih vozit na trening in na tekme
ManofSteel |  04 .02. 2020 ob  13: 30
-3
To me spominja na tisto iz šole, ko kliče ravnatelj starša in pove , da njihov otrok počne neumnosti izven šole. Nato mater odgovori "to kar moj otrok počne izven šole ni vaša skrb...". Evo, imate odgovor na dlani;)
JayZ |  04 .02. 2020 ob  13: 04
-6
Ups , to so pa resne obtožbe . Če bi se to zgodilo pod prejšnjim vodstvom ,2 , 3 leta nazaj , bi verjel da se je to res zgodilo . Pod tem vodstvom pa glih ne verjamem .
ManofSteel |  04 .02. 2020 ob  11: 30
-4
@Žveplo se vidi na kilometer, da nisi bil nikoli nek športnik hahahaha...kaj ima veze šola ? Prej bo pristal v drogo prek šole kot pa prek nogometa, primer. Šola ni več pogoj za vrhunskega športnika ali delavca ! remember...prošla su vremena, ko si doštudiral z komunistično izkaznico in službo si imel zagotovljeno do penzije pa tudi, če si bil 70% delovne dobe na bolniškem....hahahaha javne službe kako jih obožujemo
ManofSteel |  04 .02. 2020 ob  11: 26
Kdaj bodo starši dojeli, da poslat otroka samega od doma, to še ne pomeni uspeh, prej obratno ! Hočeš imet vrhunskega športnika ? E mili moji je treba stat ob sinu/hčerki na vsakem treningu od prve minute vsak dan ! Misliš, da bodo drugi skrbeli za tvojega otroka ? hahahahahahahahahahahahahahahqahahahahahahahahahahahahaha
Odgovorni starši pa takšni...
žveplo |  04 .02. 2020 ob  11: 20
-2
Starši...HalojQuery112306056048667534171_1580811437842?
Mama od Dončiča mu je bila za petami stalno, vi pa mulca pošiljate v neznano okolje, ki je že samo po sebi na nižjem IQ-ju kot košarkaško... kot bi ovce pasel v živalskem vrtu v ogradi od volkov... ma dajmo no malo pameti v glavo... In kaj če se mulo polomi in ne bo mogel nikoli več profesionalno igrat...kaj potem? Najprej šola, potem pa vse ostalo.
vseved |  04 .02. 2020 ob  10: 48
'NAJBOLJ ME BOLI DA OTROK STAR 15 LET NIMA NADZORA' Ta zaskrbljeni oče je navaden kreten. Zakaj pa je poslal otroka 200 km od doma !