PRIHAJA HLADNA FRONTA: Arso opozarja na močan veter!

Slovenija

Tudi v začetku februarja še vedno vztraja toplo vreme. Dnevna povprečna temperatura je po prevetrenih nižinah tudi za okrog 8 stopinj Celzija višja od dolgoletnega povprečja. V spodnjem sloju ozračja že več dni zapored vztraja topel in precej vlažen jugozahodnik. Vremenska situacija pa se bo v toku današnjega dne hitro spremenila. Zjutraj in dopoldne bo še pihal jugozahodnik, ob prehodu hladne fronte pa bo zapihal okrepljen severnik, ki bo najbolj izrazit v sredo. Najmočnejši sunki vetra bodo predvsem v severnem delu države nad 70 km/h, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Pred prihodom fronte bo marsikje zapihal okrepljen jugozahodnik, ki bo najbolj izrazit predvsem v višjih legah Notranjske, Kočevske, Bele krajine in na severovzhodu. V sredo pa bo tudi po nekaterih dolinah, kotlinah zelo vetrovno (npr. pod Karavankami, v Zgornjem Posočju), veter bo marsikje tudi precej sunkovit. Močno bo pihalo tudi po nižinah in zlasti gričevjih vzhodne Slovenije. V noči na četrtek se bo veter polegel.

Danes kratkotrajen prehod hladne fronte

Dopoldne bo naše kraje od severa dosegla in hitro prešla hladna fronta – deževalo bo le kakšno uro ali dve, najdlje na jugovzhodu. Padavin ne bo veliko, v večjem delu države bo padlo okrog 5 litrov na m2, nekaj več jih pričakujemo le v Beli krajini. Ob prehodu fronte lahko tudi zagrmi, meja sneženja se bo hitro spuščala, a snega po nižinah tudi tokrat ne pričakujemo, sporoča Arso.

Prehod hladne fronte bodo pospremili močnejši sunki severnega vetra, veter pa bo popoldne prehodno oslabel. Nekaj kilometrov nad tlemi se bo čez dan precej ohladilo, zato bo nastajala spremenljiva oblačnost, možna je še kakšna ploha. Nižje bo ohladitev manj izrazita. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 7 do 15 stopinj Celzija, a se bo sredi dneva že hladilo.

Najmočnejši veter v sredo 

V sredo se bo anticiklon iznad zahodne Evrope širil proti vzhodu, nad vzhodnim Balkanom in Črnim morjem pa bo ciklon. Med obema sistemoma bo velika razlika v zračnem tlaku pri tleh, okoli 50 mb, posledično bo pihal močan severni veter na Balkanskem polotoku in delu Alp. Kljub hladni zračni masi v gorah, po nižinah ne bo hladno, saj se bo zrak ob spuščanju preko Alp precej segrel in tudi posušil. Nastal bo tako imenovan fenski efekt.

V sredo bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Možna bo tudi kakšna manjša snežna ploha

V četrtek in petek bo precej jasno z mrzlim jutrom.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija