POZIV RAVNATELJICE IZOLSKE OSNOVNE ŠOLE NALETEL NA MEŠANE ODZIVE: "Nekateri so se jezili in se obrnili tudi neposredno name"

Izola

Poziv ravnateljice izolske osnovne šole je, kot kaže, naletel na mešane odzive. Ravnateljica Osnovne šole Vojke Šmuc je pred ponovnim odprtjem šol na starše naslovila apel, naj njihovi otroci nosijo zaščitne maske tudi pri pouku. "Računamo na pomoč in razumevanje vas staršev, saj vemo, kako je pomemben način sporočanja in komunikacije z otroki," je zapisala in že tedaj izpostavila, da so v njihovi šoli nekateri otroci že teden pred tem maske v razredih nosili samoiniciativno. Preverili smo, ali je bil njen poziv uslišan in kako, glede na priporočene in dodatne ukrepe, poteka pouk na njihovi šoli.

Ravnateljica je apel podkrepila z argumentom, da "otroci s tem nimajo težav, gre bolj za predsodke nas, odraslih", in ob tem dodala, da so v tujini s tem ukrepom uspešno zamejili okužbe. "Naprošamo vas za skupen pristop, da tako poskrbimo za zaščito vseh nas. Ne le otrok in družin, ampak tudi delavcev šole. Upamo, da bo tudi tokrat naš apel sprejet s takšnim razumevanjem, kot je bil glede bojkota pouka," je ravnateljica nagovorila starše. A kot kaže, temu ni bilo tako.

"Naš poziv k sodelovanju staršev pri nošenju mask je naletel na mešane odzive. Priznam, da so se nekateri jezili in se obrnili tudi neposredno name," pojasnjuje ravnateljica.  "Vsem sem spoštljivo odgovorila, da smo v tem videli dodatno možnost za zaščito, ki pa ni obvezna. Razumemo stisko staršev glede naglo spreminjajočih se ukrepov," a kot pravi, je kljub vsemu pričakovala boljši odziv.

"Nič hudega, starši imajo pravico misliti tudi drugače in verjamem, da bomo naše sodelovanje le še okrepili," še pojasnjuje ravnateljica. Kot nas je obvestila, masko pri pouku nosi dobra tretjina učencev, v skupnih prostorih pa masko nosijo vsi in s tem nimajo težav.

"Mi je pa iskreno žal za vse žaljive komentarje, ki so se v povezavi s tem pojavili na Facebooku. Takšni komentarji vnašajo nemir, zmedo in nikomur ne koristijo. A to je pač slabost družbenih omrežij," še pove ravnateljica. "Ne glede na maske z veseljem sporočam, da so učenci radostno, sproščeno in odgovorno sedli v šolske klopi in se lotili šolskega dela po starem. To pa pri vsem šteje največ," je zaključila.

Kako pa je z upoštevanjem ukrepov na ostalih osnovnih šolah?

Ravnateljica Osnovne šole Lucija Tanja Vincelj nam je pojasnila, da učenci preventivne ukrepe upoštevajo in s tem nimajo težav.

Na vprašanje, kako bi ravnali v primeru, če otroci mask ne bi nosili v skupnih prostorih, pa odgovarja, da "bi se poslužila razgovora s starši". Na njihovi osnovni šoli učenci v razredu ne nosijo mask, "če jih nosijo iz samoiniciative pa jim ne oporekamo".

Tudi ravnateljica Osnovne šole Cirila Kosmača Piran Zlata Milič poroča, da se učenci "brez težav" držijo predpisanih ukrepov, mask v razredih pa ne nosijo. V kolikor bi prišlo do neupoštevanja ukrepov, "bi se pogovorila s starši, saj želimo vsem v največji meri zagotoviti varno okolje".

Težav z upoštevanjem navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa ne beležijo niti na Osnovni šoli Elvire Vatovec Prade. Kot nam je pojasnila ravnateljica Franka Pegan Glavina, se o spoštovanju ukrepov pogovorijo s starši na roditeljskih sestankih, "če je potrebno pa z nekaterimi tudi posamezno. Tudi vodstvo se vede odgovorno, saj se zavedamo, da smo učencem vzor".

Obvestila nas je tudi, da so za učitelje kupili FFP2 maske ter vizirje, prav tako pa nudijo maske učencem, ki jih pozabijo ali nimajo. Izpostavlja tudi, da se z učenci o ukrepih in samozaščiti pogovarjajo učitelji.  

Ravnateljica nam je potrdila, da na željo staršev nekateri učenci nosijo maske tudi v učilnicah, "mi pa zastopamo stališče, da je več zaščite tudi boljša preventiva".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  11 .02. 2021 ob  08: 35
Aha, kam je izginil vsa silna podpora učiteljem, vse slinjenje ubogih staršev? Spet so grožnje z odvetniki, zmerjanje, poniževanje,...