POSLANSKA POBUDA MEIRE HOT ZA KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA: Brezplačna oskrba ranljivih skupin z vitaminom D

Piran

Primorska poslanka Meira Hot je na zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja naslovila poslansko pobudo za brezplačno oskrbo ranljivih skupin z vitaminom D. Gre za vitamin, ki ima pomembno vlogo pri regulaciji imunskega sistema in omejevanju širjenja okužb ter blaženju posledic bolezni covid-19, je zapisala Hotova.

Meira Hot

Kot je zapisala primorska poslanka, so določeni slovenski zdravniki pripravili priporočila za nadomeščanje vitamina D pri bolnikih s covidom-19. Gre za vitamin, ki izboljšuje odpornost proti akutnim virusnim okužbam dihal in zavira pretirano vnetje ter blaži potek bolezni.

Interventno opravljena raziskava je pokazala, da so bili učinki jemanja večjih odmerkov vitamina D pri obolelih za covidom ugodni. Hotova je spomnila tudi na spodbudne rezultate španske raziskave, ki je dokazala, da dodajanje vitamina D obolelim za covidom, ki se zdravijo v bolnišnici, pomembno pripomore k zmanjšanju nadaljnjih zapletov zaradi bolezni.

Tako sta se, na primer, Škotska in Velika Britanija odločili ranljivejše skupine brezplačno oskrbeti z vitaminom D. Hotova zdravstvenemu ministru Gantarju predlaga, da sledi vzoru omenjenih držav in zagotovi brezplačno oskrbo tudi slovenskim ranljivim skupinam prebivalstva, posebej starejšim, ter vsem, ki so najbolj izpostavljeni tveganju za okužbo in težak potek bolezni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
4ugoketo |  13 .11. 2020 ob  09: 43
Bravo.
ManofSteel |  12 .11. 2020 ob  13: 27
-2
SD bi dajali vse zastonj....ja no, dokler raja plača, je vse zastonj...po logiki SDja hahjahaha
ManofSteel |  12 .11. 2020 ob  13: 26
Portugalci so imeli podobno taktiko, ko so migrirali v Brazilijo. Staroselce so podkupili na vse možne načine...danes še njihov jezik govorijo. Živijo pa v kot v raju...popolna država...tako to gre hahahahja
ManofSteel |  12 .11. 2020 ob  13: 24
-4
Jaz predlagam, da naj plača SD to filanje z D vitaminom. Saj ste zapravli bilijarde v 25 letiih. Za kaj že? Za krpat banke in vaše lopove na oblasti...e moja Meira...ko te nezna skupa bi te platijo. Čuj, igra na strunu čustva....a narod zelo čustven hahahahaha
Tiramola  |  12 .11. 2020 ob  08: 58
Lahko bi šla pametovat domov na kosovo. Lp
td |  11 .11. 2020 ob  18: 12
-3
Zelo pohvale vreden predlog.

@Veštivemjaz to niti slučajno ne drži, še poleti ga ne nastaja dovolj, sonce pa mora biti precej visoko, da je korist. Kaj šele rokice in obrazek, že zdavnaj ovrženo. Če bi bilo delno tako ne bi bila celo večina prebivalstva precej deficitarna.
kjessi |  11 .11. 2020 ob  17: 15
Karkoli nekdo predlaga dobrega, povzroči val tečnarjenja. Veštivem jaz nimaš pojma. Vitamin D se ne skladišči na zalogo in ga zato pozimi primanjkuje.
ZigaZois |  11 .11. 2020 ob  16: 58
Naj rajši zrihta brezplačen "COVD test" za tiste, ki morajo k zdravniku saj je obisk zdravnika pogojen z negativnim testom.
Če naj bi imeli brezplačno zdravstvo (tisti, ki plačujejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje), bi morali imet tudi brezplačen dostop do zdravnika. Torej naj ZZZS plača test pred obiskom zdravnika.
SonjaK |  11 .11. 2020 ob  15: 35
Glede na to kdo daje to pobudo, predvidevam da želi brezplačen vitamin D za pse. Do leta 2022 naj bi tudi psi in mačke imeli volilno pravico.
Veštivemjaz |  11 .11. 2020 ob  13: 56
-4
V našem zmerno toplem pasu nastaja dovolj D vitamina le od marca do oktobra. Če imate v tem obdobju izpostavljene soncu roke in obraz med enajsto uro dopoldne in četrto uro popoldne 3x na teden po 15 minut, bo nastalo dovolj D vitamina.