Portorož obiskala princesa

Scena

Hoteli Lifeclass, ki te dni prirejajo teden tajske kuhinje, so včeraj doživeli prav poseben obisk. Kraljevi večer tajske kulinarike, ki ga je organiziralo Veleposlaništvo Kraljevine Tajske, sta obiskali tajski princesi Soamsawali in Bajrakitiyabha.

Tajski teden se je tako pričel s slavnostno otvoritvijo in Kraljevim večerom tajske kuhinje. V tednu dni bosta v kuhinji restavracije Á la carte Mediteran v Grand Hotelu Portorož posebno mesto zasedla vrhunska tajska kuharja, ki bosta vsak dan pripravljala ekskluzivne tajske jedi.

Na njihovi spletni strani najdete tudi recepte, s katerimi si lahko doma pričarate vonj po Orientu. Regional vam ponuja enega:

Zeleni kari z govejim mesom (Kang Keaw Wan Nuea)

"Kang" je tajski izraz za juho ali preliv. Tako kot je glavna sestavina naših jedi kruh ali krompir, je na Tajskem to riž. Riž najdemo tako v kombinaciji z raznimi zelenimi ali rdečimi karijevimi omakami, prelivi in juhami, kjer lahko uporabljamo vse vrste mesa, od perutnine do divjačine.

Sestavine

200 g govejega mesa

2 skodelici kokosovega mleka

1 in ½ jedilne žlice ribje omake

6 kombava listov (narezanih na kose)

1 sesekljan rdeč čili

½ skodelice bazilike

5 tajskih jajčevcev (narezanih na četrtine)

1 jedilno žlico palmovega sladkorja

1 in ½ jedilne žlice mezge zelenega karija

Priprava

V ponvi pražimo ½ skodelice kokosovega mleka, dokler se olje v mleku ne loči. Dodamo mezgo zelenega karija in dobro mešamo približno 2–3 minute. Dodamo goveje meso in ostalo kokosovo mleko. Pustimo, da vre približno 3 minute, nato dodamo jajčevce in kuhamo na srednje močnem olju še 5 do 7 minut. Dodamo še kombava liste, palmin sladkor, ribjo omako, čili in baziliko. Odstranimo, prestavimo v skledo in serviramo še vroče. Jed serviramo z jasminovim rižem.