PONOČI ZARADI VROČINE NE MORETE SPATI? Pomagate si lahko s temi nenavadnimi nasveti strokovnjakov

Trendi

Ekstremna vročina, kakršni smo priča v zadnjih dneh, ima velik vpliv na kvaliteto našega življenja - strokovnjaki svetujejo, da se je tekom dneva v času vročinskega vala najbolje zadrževati znotraj bivalnih prostorov ali v senci, piti je potrebno dovolj tekočine, izogibati pa se moramo tudi težjim fizičnim naporom. Vročina pa čez dan ne pojenja in velikokrat vpliva tudi na kvaliteto našega spanja. Kaj storiti, ko zaradi visokih temperatur slabo spimo?

Visokih temperatur, ki okrnijo naš nočni počitek, ne smemo podcenjevati, pravi nemški strokovnjak za spanje Hans-Guenter Weess in dodaja, da jutro po neprespanih nočeh pogosto spremlja kolektivno zehanje v službi ali šoli.

A še bolj zaskrbljujoče je dejstvo, da lahko vse to povzroči večje tveganje za nesreče pri delu ali na cesti ter številne napake med izvajanjem dnevnih nalog, opozarja vodja nemškega Interdisciplinarnega centra za spanje.

Obstaja več načinov, s pomočjo katerih se lahko človek med vročimi nočmi počuti bolj udobno, zlasti če v stanovanju nima klimatske naprave.

"Nadvse pomembno je pravilno prezračevanje. Čez dan zaprite okna in polkna ter jih odprite šele pred spanjem," pravi Weess.

Nasvet strokovnjakov pa je, čeprav se sliši nekoliko paradoksalen: "Pred spanjem popijte nekaj vročega". V nobenem primeru pa pred spanjem ne pijte alkoholnih pijač, ker bodo te kvaliteto vašega spanca še znižale.

"Če spijete nekaj toplega pred spanjem, se boste posledično manj znojili," pravijo strokovnjaki. Tudi topel tuš na primer bo odprl pore na koži in poskrbel za občutek svežine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija