POLITIČNO RAZGRETO OZRAČJE V OBČINI HRPELJE-KOZINA: "Županja je s takim predlogom padla na izpitu demokracije"

Slovenija

V preteklosti smo že poročali o politično razgretem ozračju v občini Hrpelje-Kozina, visoke temperature pa naj bi vztrajale tudi nadalje. Vodstvo je namreč objavilo namero o spremembi in dopolnitvi Statuta občine, ki naj bi predvidevala ukinitev volitev v krajevne skupnosti, uvedli pa naj bi krajevne svete. Po navedbah gibanja Pretresi, naj bi se na Občini za to potezo odločili z izgovorom, da "nekatere krajevne skupnosti težko pridobijo kandidate za volitve v svete krajevnih skupnosti".  V gibanju Pretresi navajajo, da tej spremembi in posledično ukinitvi krajevnih skupnosti ostro nasprotujejo.

"Gre za grob poseg v demokracijo in pravico občank in občanov, da na neposrednih volitvah izvolijo svoje predstavnike v svete krajevne skupnosti. To ni drugače za razumeti kot razširjanje politične oblasti na mikro raven (naselja, zaselke, vasi itd.) ter s tem krepiti politično moč vladajoče stranke na krajevni ravni. Županja je s takim predlogom padla na izpitu demokracije, pri čemer se vrača v hegemonijo, kateri smo že davno pomahali v slovo," pravi Vasja Ivančič, vodja gibanja Pretresi.

Kot opozarjajo v gibanju, predstavljajo neposredne volitve za člane svetov krajevnih skupnosti "najvišjo stopnjo demokracije, saj krajanke in krajani sami – brez posrednika izvolijo svojega predstavnika v ta organ, ki se skozi štiriletni mandat zavzema za izboljšanje kakovosti bivanja ljudi v določenem delu lokalne skupnosti". S to spremembo pa se po njihovem mnenju "ljudem odvzema pravica do izvolitve svojega predstavnika, saj naj bi po novem to opravila občinska Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, katero sestavlja večina vladajoče lokalne politične oblasti".

Saša Likavec Svetelšek

Potezo oziroma namero občine so označili kot "politizacijo na krajevni ravni, saj bo lokalna oblast imenovala sebi lojalne in poslušne predstavnike krajevnih svetov, kar diši po drugih časih, proti katerim so se na Primorskem borili že v nekih drugih časih".

V gibanju Pretresi spremembi statuta ostro nasprotujejo

Kot navajajo, ostro nasprotujejo spremembi Statuta in ukinitvi krajevnih skupnosti. Zatrjujejo namreč, da je potrebno razloge, zaradi katerih ni dovolj kandidatov za svete krajevnih skupnosti iskati drugod. "Delitev izvoljenih predstavnikov ljudstva na naši-vaši, način vodenja hrpeljsko-kozinske županje, je zagotovo eden izmed razlogov, zakaj se ljudje ne želijo izpostaviti in kandidirati za člane svetov krajevnih skupnosti," še navajajo in županji Saši Likavec Svetelšek očitajo, da naj bi do "degradacije Krajevnih skupnosti" in posledično tudi do primanjkljaja kandidatov lahko pripeljalo njeno "neupoštevanje predlogov in pobud Krajevnih skupnosti".

[ZAKAJ ŽELI SD NA ČELU Z ŽUPANJO BREZ VOLITEV PO LASTNI VOLJI OBLIKOVATI KRAJEVNE SKUPNOSTI V OBČINI HRPELJE-KOZINA?]...

Objavil/a pretre.si dne Petek, 03. september 2021

Kot pravi Vasja Ivančič, v gibanju Pretresi predlagajo povsem nasproten, demokratičen predlog: ''Krajevnim skupnostim naj se spet povrne avtonomija,  zagotovi naj se jim del sredstev, s katerimi bodo krajani sami, samostojno in brez klanjanja katerikoli oblasti lahko sami poskrbeli za to, da bo njihova skupnost urejena. Člani krajevnih skupnosti pa naj bodo izvoljeni na poštenih demokratičnih volitvah.''

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Občino Hrpelje-Kozina. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija