Policija želi 5,5 milijona, tožilstvo pa 3,15 milijona

Slovenija

Policija in tožilstvo sta kabinetu premierke Alenke Bratušek že posredovala predlog za zagotovitev dodatnih sredstev, namenjenih boju proti gospodarskemu kriminalu in korupciji. Policija bo za delo potrebovala dodatna sredstva v višini 5,5 milijona evrov, tožilstvo pa dodatnih 3,15 milijona evrov, so za STA pojasnili v pristojnih institucijah.

Na policiji so za STA potrdili navedbe današnjega Dela, da bo 5,5 milijona evrov namenjenih povečanju tehničnih in finančnih sredstev policije. Od navedenih sredstev bodo trije milijoni evrov neposredno povezani s povečanjem števila delovnih mest kriminalistov za obravnavo gospodarskega kriminala in korupcije.

Namenili jih bodo namreč za redno opremo na novo zaposlenih in premeščenih kriminalistov v sektorjih kriminalistične policije policijskih uprav in v upravi kriminalistične policije. Prav tako bodo ta sredstva namenjena za stroške dela kriminalistov, informacijsko in telekomunikacijsko opremo ter materialno-tehnična sredstva.

Okoli 2,5 milijona evrov, namenjenih policiji, pa bo posredno vezanih na uspešno in učinkovito delovanje enot kriminalistične policije na regionalni in državni ravni, pojasnjujejo na policiji. Sredstva bodo med drugim namenjena posodobitvi Nacionalnega forenzičnega laboratorija ter informatiki in telekomunikacijam.

Skupaj je sicer predvidena okrepitev policijskih vrst za 76 novih uslužbencev, od tega potekajo razpisi za zasedbo 56 delovnih mest kriminalistov. Predvidenih je tudi 20 začasnih razporeditev v Nacionalni preiskovalni urad, so še pojasnili na policiji.

Tudi tožilci bi dodatna sredstva

Državno tožilstvo pa je predsednici vlade predlagalo takojšnjo zagotovitev 3,15 milijona evrov, ki jih bodo porabili za "izboljšanje pogojev za učinkovit pregon prioritetnih vrst kriminalitete". Kot so za STA pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu, bi ta finančna injekcija omogočila takojšnji začetek kadrovskih postopkov, s katerimi bi postopno, do konca leta, zagotovili najnujnejše kadrovske okrepitve. Šlo bi za 30 državnih tožilcev, 40 strokovnih sodelavcev in ustrezno število drugega državnotožilskega osebja.

Kot so zapisali na tožilstvu, predlagan obseg dodatnih finančnih sredstev predvideva pokritje primanjkljaja na postavkah za plače, kot ga za letos izkazujejo finančni načrti že za obstoječo kadrovsko zasedbo. Temu je dodana tudi ocena potrebnih dodatnih sredstev z naslova povečanih materialnih stroškov in povečanje stroškov za alternativne postopke.

Tožilstvo vladi obenem predlaga, da po pristojnem ministrstvu zagotovi ustrezne prostorske in tehnične pogoje za dodatno zaposlene na državnih tožilstvih, vključno s potrebno računalniško opremo in vozili, zlasti za potrebe delovanja specializiranega državnega tožilstva.

Prav tako tožilstvo vladi predlaga spremembo zakona o državnem tožilstvu, ki bi olajšala zagotavljanje potrebne kadrovske zasedbe tega tožilstva, hkrati pa bi omogočila lažje prevzemanje in učinkovitejšo obravnavo zadev, ki jih specializirano državno tožilstvo obravnava, so še pojasnili na tožilstvu.

Deli novico: