POLICIJA "OSVOBODILA" ČETRTI POMOL: Po uporabi vodnega topa dva protestnika poškodovana (VIDEO)

Trst

Italijanska policija je danes razpustila protest proti covidnemu potrdilu, ki je od petka potekal pred tržaškim pristaniščem. Pri tem je uporabila tudi vodni top in solzivec. Protestniki so se kasneje razpršili po mestu.

Policisti so na območje pristanišča prišli davi ob 8. uri, da bi razgnali shod proti covidnemu potrdilu, ki je v Italiji od petka obvezen za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju, na spletu poroča tržaški časnik Primorski dnevnik. Pred pristaniščem od petka protestirajo pristaniški delavci, ki v znak nasprotovanja covidnemu potrdilu tudi stavkajo, na protestu pa jih podpirajo tudi drugi ljudje. Nekateri protestniki so sedeli in peli, drugi molili. 

Policija je uspela protestnike pregnati izpred pristanišča, a so se nato razpršili po mestu. Po poročanju Primorskega dnevnika je središče mesta blokirano.

Pred tržaškim pristaniščem je bilo tudi danes precej napeto. Na kraju je bilo ob prihodu policistov še nekaj deset pristaniških delavcev, spremljalo pa jih je nekaj sto drugih protestnikov. Policisti so poskušali protestnike razgnati, tako da so jih s ščiti počasi potiskali stran od vhoda v pristanišče, za njimi pa so se pomikala policijska vozila. Protestniki so jim vzklikali, naj si snamejo čelade, še večkrat pa je bilo slišati vzklik: "Svoboda!"

Trieste, No Green Pass al porto: diretta video

LIVE Trieste, manifestanti No Green Pass al varco portuale, sgombero polizia in corso.

Objavil/a Local Team dne Nedelja, 17. oktober 2021

Da bi jih razgnala, je policija proti njim uporabila tudi vodni top. Dva od protestnikov naj bi bila lažje poškodovana.

Trieste, la polizia interviene con gli idranti per sgomberare i No Green Pass

Trieste, la polizia interviene con gli idranti per sgomberare il presidio No Green Pass davanti al porto

Objavil/a Local Team dne Ponedeljek, 18. oktober 2021

"Danes je žalosten dan," je ob tem povedal Stefano Puzzer, ki je v nedeljo odstopil z mesta vodje sindikata pristaniških delavcev (CLPT), poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Kot je zapisal v objavi na svojem Facebook profilu, odstopa s položaja in prevzema nase vso odgovornost pri odločitvi, da se protest pred vhodom na sedmi pomol nadaljuje do srede. Potem ko so že napovedali konec stavke, je v soboto namreč prišlo do zapletov, nastal pa je pravi kaos.

Sindikat CLPT je v soboto medijem pisno sporočil, da se dvodnevna stavka zaključuje. Pristaniški delavci, ki izpolnjujejo pogoj PCT oziroma imajo covidno potrdilo, naj bi se v nedeljo vrnili v službo. Takšna odločitev naj bi povzročila negodovanje med določenim številom delavcev in nekaterimi protestniki, ki pa s pristaniščem nimajo nobene zveze, poroča Primorski dnevnik.

Objavil/a TriestePrima.it dne Sobota, 16. oktober 2021

Nejevolja naj bi bila tako huda, da je Puzzer napovedal novo sporočilo za javnost medijem z navedbo, da se bo protest nadaljeval. Navsezadnje naj bi zaradi močno deljenih mnenj Puzzer prevzel odgovornost nase. Preostali sindikati, ki pri stavki niso sodelovali, pa so pozvali protestnike proti covidnemu potrdilu, naj prepustijo zadeve pristaniškim delavcem in jih razbremenijo odgovornosti, ki ni njihova.

Predsednik uprave tržaškega pristanišča Zeno D'Agostino, ki je pred dnevi dejal, da bo odstopil v primeru, če pride do protesta oziroma blokade pristanišča, tega ni storil. Kot je navedel, za to ni razloga. Med protestniki, ki so konec tedna vztrajali pred vhodom v pristanišče, naj bi bilo le malo pristaniških delavcev.

Protesti tudi v Anconi, Ravenni in Genovi

Protesti proti covidnemu potrdilu so v preteklih dneh potekali še pred nekaterimi drugimi pristanišči, med drugim v Anconi, Ravenni in Genovi. Pred genovskim pristaniščem nekaj sto pristaniških delavcev protestira tudi danes.

Covidno potrdilo, ki dokazuje, da je bila oseba cepljena proti covidu-19 ali je to bolezen prebolela ali pa ima negativni test na novi koronavirus, je v Italiji od petka obvezno na delovnem mestu tako v javnem kot zasebnem sektorju. Tiste, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, morajo delodajalci poslati domov brez plače. Lahko jih suspendirajo, ne smejo pa jih odpustiti.

Že pred tem so morali pogoj PCT spoštovati zaposleni v zdravstvu in šolstvu, obvezen pa je bil tudi že v meddeželnem javnem prometu. Razširitev uporabe covidnega potrdila na vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju je naletela na ostro nasprotovanje med državljani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  18 .10. 2021 ob  14: 44
@lili
... ni problem v mirnih demonstracijah, težava nastane, ko se začne delati gospodarska škoda in zaprtje v luko je ...
... me zanima, če bi enako razmisljala, ce bi imala trgovino, ki bi zaradi demonstracij morala biti zaprta več časa in prihodka od nikjer, računi pa prihajajo ...
... torej prijavljene demonsteacihe brez gospodarske škode JA, vsekakor, vendar brez gospodarske škode ...
vseved |  18 .10. 2021 ob  11: 48
-9
V Trstu so jih razgnali ker se bojijo Luke Koper.
Lili |  18 .10. 2021 ob  11: 05
Čudovito res! Folk, ki smo (so) ga na volitvah izvolili za voditelje, sedaj pošilja vodne topove in še kaj nad svoje ljudstvo. In to po vseh državah! Torej ni problem le desnih ali levih.. KAKO SE TO KLIČE? DIKTATURA?