DRUGI DAN PROTESTOV V TRSTU: Večja skupina pristaniških delavcev je tam tudi prenočila, dostop do pristanišča ni oviran

Trst

Pristaniški delavci v Trstu danes nadaljujejo s protesti proti uvedbi covidnega potrdila, ki je v Italiji v veljavi od petka. Večja skupina pristaniških delavcev je pred vhodom v pristanišče tudi prenočila, dostop do pristanišča, ki deluje nemoteno, pa ni oviran, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Protesti pa so se danes odvijali tudi v Rimu. Na protestih proti fašizmu zbralo več deset tisoč ljudi, ki so med drugim pozvali k prepovedi skrajne desnice. "Nič več fašizma: za delo, sodelovanje in demokracijo," je bil slogan protestov, ki so ga organizirala italijanska sindikalna združenja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Od petka je v Italiji potrdilo PCT obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju. Vsak, ki pride na delo brez covidnega potrdila, je lahko kaznovan z globo do 1500 evrov. Tisti, ki bi bili iz tega razloga odsotni, pa morajo računati na neplačano odsotnost z dela.

Pristaniški delavci v Trstu, ki so protestirali že v petek, so zato že zagrozili s stavko za nedoločen čas, čeprav so jim ponudili brezplačno testiranje.

Približno 2000 ljudi se je danes zbralo pred četrtim vhodom v tržaško pristanišče, pri sedmem pomolu, nekateri so tam tudi preživeli noč. Med njimi je vodja neodvisnega sindikata Clpt Stefano Puzzer. Delovanje pristanišča poteka normalno, avtomobili in tovornjaki vozijo v pristanišče brez težav, na spletni strani poroča Primorski dnevnik.

Podobni protesti so v petek potekali tudi pred pristanišči v Genovi in Anconi. Odvoz smeti v Genovi bo v naslednjih dneh močno otežen, saj protestniki od petka blokirajo vhode v pristanišče in preprečujejo tovornjakom, da bi odpeljali smeti v objekt, ki se nahaja na območju pristanišča, je po poročanju APA sporočilo mestno podjetje za odvoz smeti.

Sicer pa je po podatkih italijanskega ministrstva za zdravje več kot 85 odstotkov Italijanov, starejših od dvanajst let, prejelo vsaj en odmerek cepiva. Ocenjuje pa se, da je do tri milijone zaposlenih še vedno necepljenih, še poroča APA.

V Rimu danes protifašistični shod

Protestniki so se v Rimu udeležili pohoda do osrednjega prizorišča na trgu Piazza San Giovanni. Nosili so transparente z napisom "Fašizem: nikoli več" in pozivali k prepovedi neofašistične skupine Forza Nuova, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protest so italijanska sindikalna združenja sklicala, potem ko so nasprotniki covidnega potrdila, med katerimi so bili tudi skrajni desničarji, prejšnjo soboto napadli prostore sindikata CGIL v Rimu. V izgredih je bilo ranjenih 38 policistov, prijeli so več desničarskih skrajnežev. V Italiji so se v odziv na dogajanje okrepili pozivi k razpustitvi skrajno desne stranke Forza Nuova.

Protestnega shoda so se danes udeležili voditelji sindikalnih zvez CGIL, CISL in UIL, skupaj s politiki iz levosredinske koalicije in predstavniki civilnih združenj. Po poročanju medijev se je shoda udeležilo več kot 50.000 ljudi.

"Ta shod predstavlja tudi vse tiste v Italiji, ki želijo spremeniti državo, ki želijo zapreti vrata političnemu nasilju," je poudaril generalni sekretar sindikata CGIL Maurizio Landini, poroča AFP. Kot je dejal, gre za proteste v obrambo demokracije.

Poudaril je potrebo po "premagovanju fašistične miselnosti". Spomnil je, da današnji protesti potekajo ob 78. obletnici nacističnega pohoda na judovski geto v Rimu. Več kot tisoč Judov, med njimi 200 otrok, so nacisti 16. oktobra 1943 deportiranih v koncentracijsko taborišče Auschwitz; vrnilo se jih je le 16.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  17 .10. 2021 ob  16: 15
Demonstracije proti zatiranju svoboscin po celem svetu ... Avstralija, Anglija, Svica, Nemcija, Italija, Francija, Grcija, Ukrajina, Belgija, Nemcija, Avstrija, ZDA, Kanada, ... pri nas pa Slovenceljni, navajeni komunajzarske diktature ga veselo fafajo fasisticni vladi.
alfa |  17 .10. 2021 ob  04: 18
obala1 ...šele ko se bodo pridružili tudi SLO zdravniki ,nič prej...v italiji se podraža kruh in grejo složno vsi na cesto od čistilke do doktarjev...pri nas žal ni tako...bo pa kmalu samo lakota naj pride....tako kot v zgodovini
Obala1 |  16 .10. 2021 ob  22: 50
Bravo triestini, siete grandi …cakam kdaj se bodo dvignili tudi zlovenci In bo padla ta nesposobna In koruptivna vlada