POGREB NAVALNEGA BO V PETEK V MOSKVI: To je njegova žena danes povedala v evropskem parlamentu (VIDEO)

Svet

Pogrebna slovesnost za ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki je umrl v ruskem zaporu, bo v petek v cerkvi v Moskvi, so danes sporočili njegovi podporniki. Aleksejeva mati Ljudmila Navalna je sicer pred tednom dni obtožila ruske oblasti, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj, in zahtevala javen pogreb.

Julija Navalna

Pogrebna slovesnost za Alekseja Navalnega, ki je 16. februarja umrl v zaporniški koloniji na skrajnem severu Rusije, bo v petek ob 14. uri po krajevnem času (12. uri po srednjeevropskem) v cerkvi v moskovskem okrožju Marin. Pokopali ga bodo na pokopališču Borisov, je na družbenem omrežju X danes sporočila tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš.

Ruske oblasti so več kot teden dni po smrti Navalnega njegovo truplo v soboto končno izročile materi Ljudmili Navalni, ki je pred tem obtožila ruske oblasti, da jo skušajo prisiliti, naj sina pokoplje na skrivaj. Navalna je zahtevala javni pogreb, da bi se ga lahko udeležili tudi podporniki, ne samo svojci. Podporniki Navalnega so povedali, da je bilo težko najti cerkev, kjer bi lahko potekalo bogoslužje.

"Nikjer nam niso hoteli dati ničesar. Ponekod so nam povedali, da je to prepovedano," je na Telegramu sporočil eden od zaveznikov Navalnega v izgnanstvu Ivan Ždanov, pri čemer je bil kritičen do moskovskega župana Sergeja Sobjanina, ki je blizu predsedniku Vladimirju Putinu.

Navalni, eden najglasnejših kritikov Putina, je umrl med prestajanjem 19-letne kazni v kazenski koloniji v kraju Harp onkraj polarnega kroga. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države pa odgovornost za njegovo smrt neposredno pripisujejo ruskemu predsedniku.

Putin, ki bo imel v četrtek imel letni nagovor v zvezni skupščini, se še vedno ni osebno odzval na smrt Navalnega, ki je leta 2020 preživel poskus zastrupitve z novičokom in je od leta 2021 pa vse do smrti tudi za rešetkami kritiziral politiko ruskega predsednika.

Žena Navalnega, Julija Navalna, je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu pozvala k inovativnemu pristopu v boju proti ruskemu režimu in predsedniku Putinu, ki mora iti preko resolucij. Izrazila pa je tudi prepričanje, da bo Rusija nekoč svobodna in demokratična.

Navalna je Putina označila za vodjo skupine organiziranega kriminala. "Vi in vsi mi se moramo boriti proti tej kriminalni združbi. In politična inovacija tu je, da pri tem uporabimo metode boja proti organiziranemu kriminalu," je pozvala Navalna.

Kot je pojasnila, Putina nikakor ne bo prizadela še ena resolucija ali sklop sankcij, ki se ne razlikuje od prejšnjega. Opozorila je, da se ga ne da premagati na ta način, saj je Putin po njenih besedah človek brez moralnih vrednot in načel.

Zagotovila je, da se lahko v boju proti ruskemu režimu Evropa zanese tudi na več deset milijonov Rusov, ki nasprotujejo Putinu in vojni. "Ne smete jih preganjati - nasprotno, delati morate z njimi, z nami," je poudarila v nagovoru, med katerim je bila večkrat na robu solz.

"Moj mož ne bo videl, kakšna bo lepa Rusija prihodnosti, vendar jo moramo videti mi. In storila bom vse, da se bodo uresničile njegove sanje, da bo zlo premagano in da bo prišla ta lepa prihodnost," je zaključila in požela bučen več minut trajajoč aplavz.

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je uvodoma spomnila na pogum Navalnega in dejala, da je predstavljal upanje za boljšo, svobodno Rusijo. "Stebri avtokracije se na koncu vedno zdrobijo pod težo lastne korupcije in želje ljudi po svobodnem življenju," je dodala.

Navalni so sožalje izrazili tudi predstavniki političnih skupin v parlamentu, ki so poudarjali pogum Navalnega, njegove dosežke v boju proti korupciji in upanje, ki je predstavljal za prihodnost Rusije.

Namestnik vodje skupine S&D Pedro Marques je poudaril, da je treba zadostiti pravici in da morajo ruski režim, Putin in vsi vpleteni odgovarjati za svoja dejanja.

Vodja politične skupine Renew Valerie Hayer se je strinjala z Navalno, da je treba storiti več, kot le sprejemati resolucije, ter pozvala k nadaljnji podpori ruske opozicije.

Vodja Evropske ljudske stranke Manfred Weber je med drugim dejal, da "nikoli ne bomo izgubili upanja za svobodno in demokratično Rusijo".

Sovodja skupine Zelenih Terry Reintke je dejala, da bo na koncu zmagala svoboda, namestnik vodje skupine Levica Nikolaj Villumsen pa, da bo zmagala demokracija.

Pri Evropskih konservativcih in reformistih (ECR) ter Identiteti in demokraciji (ID) pa so spomnili na številne ljudi, ki nasprotujejo režimu in predstavljajo upanje za Rusijo.

V razpravi z Evropsko komisijo o okoliščinah smrti Navalnega, ki je sledila, so poslanci poudarjali njegov pogum in upanje, ki ga še vedno predstavlja za prihodnost Rusije. Opozorili so tudi na druge politične zapornike in zahtevali njihovo izpustitev. Temu pozivu se je pridružil tudi predstavnik belgijskega predsedstva Svetu EU Mathieu Michel. Skupaj z evropsko komisarko za energijo Kadri Simson pa sta zagotovila nadaljnjo podporo nevladnim organizacijam, civilni družbi in neodvisnim novinarjem v Rusiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  28 .02. 2024 ob  21: 44
hahahaha, najboljše, da se poroči z zelenskim
vseved |  28 .02. 2024 ob  17: 50
13
Ta bo še vrsto let lepo živela po Bruseljskih klubih na naš račun! Marš domov, pa tam delaj revolucijo.
Ištrijan |  28 .02. 2024 ob  16: 52
12
Po tisti Belorusinji si je EU politična mafija našla novo marginalko, oporečnico Putina, ki prav pride EU neizvoljenim birokratom, da malo meša meglo. EU parlament je postal kot Evrovizija, prizorišče za nastop klovnov in pajacev vseh vrst. Drugače pa ta Julja dobro služi na račun pokojnega moža (štronco, je mogu ostat v Nemčiji - ne splača se bit agent zahoda), medtem ko ji je fajn z novim partnerjem. Dokler bo koristna, bo služila kot propagando trobilo EU, potem bo hitro pozabljena.
Mimogrede kje je Guaidó?
hribi |  28 .02. 2024 ob  16: 42
12
Kje pa je do sedaj bila ta pametna glava, da tako pozno pride za govorico EU in nam predstavlja strategije za zmago nad Putinom. Pravi biser. Vse vdove, ki serjejo po lastni državi so najbolj cenjene osebe v EU. Ta EU parlament je čista propagandna organizacija, ki dela prosti interesom njenih državljanov.
JKDWingChun |  28 .02. 2024 ob  16: 23
11
Kot prvo v rusiji velja da imas vso pravico da nasprotnega mnenja, ne smeš pa organizirat shode proti vladajoči vladi sploh pa nenajavljene shode. Navalni si je sam podpisal usodo ko je delal prav to. In ta Navalna če nebo skrajšala jezika bo končala v koloniji Kharp. Kot sem napisal, imas pravico do nasportnega mnenja ne smeš pa organizirat nenajavljene shode.