PODAJ SE NA POT DO POPOLNE POSTAVE: Devet zmot in resnic o nepravilnem delovanju ščitnice

Slovenija

Po podatkih društva za bolezni ščitnice Metuljčica je v Sloveniji kar 150.000 primerov različnih obolenj ščitnice, vsako leto pa se jih na novo odkrije še približno 4.000. In prav zaradi velikega vpliva na zdravje o ščitnici vemo premalo. V nadaljevanju sledijo pomembne informacije s strani podjetja Popolna Postava, ki bodo pripomogle, da boste ustrezno zavarovali svoje zdravje in bolj uspešno krenili po poti do popolne postave, po kateri hrepenite in si jo zaslužite.

Simptomi težav s ščitnico

Izr. prof. dr. Simona Gaberšček, dr. med., iz Klinike za nuklearno medicino, v svojem znanstvenem članku Pogoste bolezni ščitnice pravi, da so bolezni ščitnice sicer pogoste, a so njihovi simptomi večinoma nespecifični. Da bi jih lahko prepoznali, moramo nanje zavestno pomisliti. V nekaterih primerih je lahko obvladovanje motenj ščitnice zahtevno – skoraj kot sledenje premikajoči se tarči. Spet v drugih primerih lahko že preprost personaliziran jedilnik obvladuje simptome, zato ne preseneča dejstvo, da so ljudje zmedeni glede tega, kako prepoznati in zdraviti bolezenska stanja ščitnice.

Ker so težave genetsko pogojene, se pogosto pojavijo pri sorodnikih obolelih, a če bolezni ščitnice ustrezno zdravite, se vam ni treba bati dolgotrajnih in škodljivih posledic, ki bi vplivale na vašo kakovost življenja.

Da bi pomagali razjasniti zmedo, Popolna Postava za vas razbija devet pogosto napačnih predstav, povezanih s stanjem ščitnice.

1. Vsak primer bolezni ščitnice zahteva zdravljenje pri endokrinologu.

Resnica: Nekaterih bolezni ščitnice, kot je golša, ni treba zdraviti. Zadostuje, da osebni zdravnik le spremlja zdravstveno stanje. Druge oblike bolezni ščitnice so lahko bolj zapletene. Denimo, fkadar je citološki izvid "sumljiv" za rakavo obolenje in zahteva oskrbo endokrinologa (specialist za hormonske sisteme telesa).

2. Ko začnete jemati zdravila za ščitnico, bodo vaši simptomi izginili.

Resnica: Za to, da se raven ščitničnih hormonov normalizira, je potreben čas. Nekateri ljudje jemljejo zdravila več mesecev, preden se začnejo počutiti bolje.

3. Ljudje z boleznijo ščitnice morajo vse življenje jemati zdravila.

Resnica: Odvisno je od vzroka vašega stanja. Težave s ščitnico nekatere ženske razvijejo med nosečnostjo ali po njej. Ko se hormoni v telesu ponovno uravnovesijo, se lahko ščitnica pozdravi sama. Kadar pa govorimo o avtoimunih bolezni ščitnice, kot je Hashimotov tiroiditis, je zdravljenje trajno.

Povečano delovanje ščitnice

4. Če vaši simptomi niso moteči, lahko preskočite zdravljenje.

Resnica: Ščitnica je odgovorna za številne pomembne funkcije v telesu. Že če opazimo blage simptome, lahko tvegamo resne zdravstvene težave, kot so bolezni srca in ožilja, osteoporoza ali neplodnost.

5. Motnje delovanja ščitnice prizadenejo samo ženske.

Resnica: Čeprav je verjetnost, da bolezen ščitnice prizadene ženske veliko večja, kot da prizadene moške, sta približno dva od desetih primerov moška. Najpogostejši simptomi, ki se kažejo pri moških, so sprememba telesne teže, utrujenost, tesnoba, depresija ali izpadanje las.

6. Bolezni ščitnice se pojavijo v srednjih ali zrelih letih.

Resnica: Bolezni ščitnice se lahko pojavijo v kateri koli starosti. In čeprav je res, da se povečano delovanje ščitnice običajno pojavi po 50. letu starosti, je hipertiroidizem (ali prekomerno aktivna ščitnica) najpogostejši pri ljudeh med 20. in 40. letom.

7. Ljudje z boleznijo ščitnice se morajo izogibati določeni zelenjavi.

Resnica: Skoraj nezaslišano je, da bi kdorkoli (pa naj ima težave s ščitnico ali ne) imel slabo reakcijo na tako imenovano "goitrogeno hrano". Ravno nasprotno: zelenjava, kot so brokoli, brstični ohrovt, zelje in špinača, je polna močnih hranil za boj proti boleznim, ki pomagajo pri varovanju ščitnice.

Varovanje ščitnice

8. Dodatek joda lahko popravi premalo delujočo ščitnico.

Resnica: Po letu 1999 je Slovenija postala področje ustrezne preskrbe z jodom, pred tem pa se je soočala z blagim pomanjkanjem. Naša ščitnica potrebuje organski jod in ne dodanega anorganskega joda, ki ga vsebujejo pekovski izdelki in sol, zato je bolje kupiti nejodirano sol.

9. Če imate težave s ščitnico, bi to vedeli.

Resnica: Simptomi premajhne in hiperaktivne ščitnice so nejasni, zato jih enostavno lahko prezremo.

Menite, da imate motnjo ščitnice? Prosite svojega zdravnika, naj preveri raven ščitničnih hormonov, še posebej, če ste opazili spremembe v prebavi, vzorcih spanja ali na telesni teži in nihanju razpoloženja. Tudi blaga anksioznost, tresenje rok ali depresija lahko kažejo na nepravilno delovanje ščitnice.

Kako lahko sami ukrepate, da bo vaša ščitnica bolj zadovoljna?

Skrb zase in dobro počutje je vedno dobra izbira, posebej ko opažate spremembe pri svojem razpoloženju. Te preproste navade vam bodo poleg boljšega počutja pomagale vzpostaviti tudi ravnovesje v telesu:

- Prenehajte s kajenjem.

- Izogibajte se stresnim stanjem, ki vaši ščitnici povzročajo še več škode.

- Iz svojega jedilnika črtajte živila, ki vsebujejo gluten.

- Izogibajte se koruzi, soji, repičnemu olju in mlečnim izdelkom.

- Na vašem jedilniku naj se tuna ali losos znajdeta zgolj občasno, saj vsebujeta težke kovine.

- Uživajte na svežem zraku in poskrbite za optimalne vrednosti vitamina D3.

- Ne pozabite v svoj jedilnik vključiti zelene listnate zelenjave.

V primeru odvečnih kilogramov se osredotočite na personaliziran jedilnik, ki vam bo pomagal do želene telesne teže in popolne postave.

Deli novico: