PO SKORAJ ENEM TEDNU ODBLOKIRALI SUEŠKI PREKOP: Trenutki, ko jim je uspelo rešiti ogromno kontejnersko ladjo (VIDEO)

Svet

V Sueškem prekopu so uspeli rešiti ogromno kontejnersko ladjo, ki je v torek nasedla in od takrat blokirala plovbo skozi kanal, so davi ob sklicevanju na navedbe podjetja Inchcape Shipping poročale tuje tiskovne agencije. Upravitelj Sueškega prekopa (SCA) pa je sporočil, da so ladjo uspeli obrniti, vendar še ne pluje.

Ladjo, registrirano v Panami, so od torka, ko je v Sueškem prekopu zavila s predvidene smeri in nasedla, skušali znova sploviti, med drugim z vlačilci ter poglabljanjem in širjenjem dela kanala. Med poglabljanjem kanala so izkopali približno 27.000 kubičnih metrov peska, je v nedeljo sporočil egiptovski upravitelj Sueškega prekopa (SCA). 

Ogromno ladjo so ob 4.30 uspešno osvobodili in znova splovili. K temu je pripomogla visoka plima, ki jo je spremljala polna luna, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes na Twitterju sporočilo podjetje Inchcape Shipping. Obenem so že prihajala poročila, da naj bi kanal, ki predstavlja ključno pomorsko pot, znova odprli že do 11. ure dopoldne.

Na spletu so bili medtem objavljeni posnetki ladje, ki je zdaj obrnjena v pravo smer in se, kot se zdi, že počasi premika, je poročala francoska tiskovna agencija AFP, a dodala, da uradne potrditve zaenkrat še ni.

Spodnji video posnetek prikazuje trenutke, ko je egiptovski posadki uspelo osvoboditi ladjo. Kapetan posadke si je vidno oddahnil in rekel "Hamdullah" (hvala bogu). Rešeno ladjo je spremljajo trobljenje drugih ladij. 

Po šestih mučnih dneh so ladjo uspeli obrniti, vendar še ne pluje. 

Predstavnik lastnika ladje Ever Given, japonsko podjetje Shoei Kisen, je za AFP pojasnil, da so ladjo res uspeli obrniti, a da je splovili še niso. Nato so se oglasili pri egiptovskem upravitelju Sueškega prekopa (SCA) in pojasnili, da so pričeli z manevri za splovitev ladje, pri katerih sodeluje deset ogromnih vlačilcev. Že v nedeljo so sicer sporočili, da so med poglabljanjem kanala izkopali približno 27.000 kubičnih metrov peska.

Vodja SCA Osama Rabie pa je kasneje, okoli osme ure zjutraj, v izjavi pojasnil, da so uspeli ladjo obrniti za 80 stopinj v pravo smer. Krma je tako zdaj 102 metra od obale, medtem ko je bila pred tem le štiri metre, je povedal. Kot so še dodali pri SCA, bodo prizadevanja za dejansko popolno splovitev ladje znova stekla ob naslednji plimi, kar pomeni danes po 11.30 uri.

400 metrov dolgo in 59 metrov široko ter 200.000 ton težko ladjo Ever Given, registrirano v Panami, so od torka, ko je v Sueškem prekopu zavila s predvidene smeri in nasedla, skušali znova sploviti, med drugim z vlačilci ter poglabljanjem in širjenjem dela kanala.

193-kilometrski Sueški prekop je najkrajša in najpomembnejša pomorska povezava med Azijo in Evropo. Kot je v nedeljo ocenil vodja egiptovske uprave Sueškega prekopa Osama Rabie, za plovbo skozi kanal na obeh straneh čaka skoraj 400 plovil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija