PO IZOLI NOVA AFERA Z UHAJANJEM PODATKOV: Tokrat nepooblaščeni pogledi v zdravstveno kartoteko nekdanje zdravstvene ministrice

Več deset oseb, zaposlenih v UKC Ljubljana, je decembra 2017 nepooblaščeno vpogledalo v zdravstveno kartoteko tedanje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc po njenem prihodu na urgenco, je razkril izredni nadzor v UKC, danes piše spletni portal Siol.

Novica o ministričnih zdravstvenih težavah je lani hitro zaokrožila po medijih. Nekateri so se spraševali, ali so ji na internistični prvi pomoči omogočili preskok čakalne vrste. Čeprav so to na UKC Ljubljana zanikali, so mediji navajali "dobro obveščene" vire, ki so trdili, da so bili skupaj z ministrico v čakalni vrsti tudi pacienti z višjo stopnjo ogroženosti, pojasnjuje Siol.net.

Kot piše, so se zaradi tega pojavili sumi, da v zdravstveno kartoteko Milojke Kolar Celarc niso gledali le zdravniki in medicinske sestre, ki so sodelovali pri njeni zdravstveni obravnavi, ampak tudi številni drugi, in šele zdaj je jasno, da so bili ti sumi utemeljeni. Po informacijah portala jih je namreč potrdil izredni nadzor, ki so ga v UKC uvedli v začetku lanskega leta prav na zahtevo Milojke Kolar Celarc. Ugotovili so, da je v njeno zdravstveno kartoteko vpogledalo večje število nepooblaščenih oseb.

Informacijo je včeraj za Siol.net potrdila Milojka Kolar Celarc. "V mojo zdravstveno datoteko je nepooblaščeno pogledalo od dvajset do trideset oseb. Gre za nekaj nedopustnega, kar se ne bi smelo dogajati," je dejala nekdanja ministrica.

Kot je pojasnila, je od UKC dobila seznam oseb, ki so vpogledovale v njeno kartoteko. "Nekatere od teh oseb, šlo je za zdravnike, so mi pozneje pisno pojasnile, da so vpogledovale zaradi medijev, da jih je zanimalo, ali bi sami v tem primeru odredili enako zdravljenje," je dejala Kolar Celarčeva. Kot je poudarila, si človek "ne more misliti, da se mu lahko ob obisku zdravstvene ustanove zgodi kaj takega."

Nekdanja ministrica je potrdila, da je prijavo v zadevi že v začetku lanskega leta poslala tudi uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik, a od urada ni dobila povratne informacije o morebitnih ugotovitvah nadzora ali sankcijah.

O ugotovitvah izrednega nadzora je UKC moral poleg pacienta, torej Milojke Kolar Celarc, obvestiti še pristojnega zastopnika pacientovih pravic in informacijskega pooblaščenca. Ali je ta UKC zaradi nezadostnega varovanja osebnih podatkov izrekli globo, ni znano. Na UKC pa naj bi zaposlenim, ki so vpogledovali v kartoteko nekdanje ministrice, izrekli opomin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija