PO EXCELOVI NAPAKI ŠE EN ŠOK: Pri poslu sodeloval tudi neizbran ponudnik

Koper

Pri izbiri izvajalca za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper je prišlo do napake, je danes v Ljubljani povedal prvi mož direkcije za infrastrukturo Damir Topolko. Pristojna komisija je pri izračunu uporabila program excel, pri čemer formule "niso bile ustrezno korigirane". Zaradi zapleta Topolko ne namerava odstopiti, medtem pa na plan prihajajo nove sporne podrobnosti. 

Ponudbi za maketo sta poslali podjetji RPS in Art Rebel 9, prvo je ponudilo ceno 60.851 evrov, drugo 133.590 evrov. Če bi se komisija držala navodil iz razpisne dokumentacije, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik, na koncu podeljene točke pa se po pisanju medijev ne ujemajo, pa čeprav naj bi Art Rebel 9 ponudil po kakovosti boljšo rešitev.

Damir Topolko

"Kot je bilo razbrano iz odločitve, ki je bila septembra lani objavljena na portalu javnih naročil, je očitno prišlo do določene napake pri oddaji javnega naročila," je potrdil Topolko. Izpostavil je, da so na direkciji lani izvedli 360 naročil in dodal, da gre za velik obseg.

Niso bile ustrezno korigirane formule

Poleg tega da so izbrali dražjega ponudnika zaradi napake v excelu, pa na plan prihajajo nove šokantne podrobnosti. Kot je poročal Val 202, naj bi podjetje, ki ni bilo izbrano na razpisu, sodeloval pri izdelavi makete kot podizvajalec.

Za vsako javno naročilo se imenuje komisija, ki v skladu s poslovnikom deluje neodvisno, je postopek pojasnil prvi mož direkcije. "Tričlanska komisija pripravi poročilo o oddaji javnega naročila in na podlagi tega služba za javna naročila pripravi odločitev. To odločitev v nadaljevanju pregledata še dve osebi, ki sta odgovorni za javna naročila na direkciji in parafirata odločitev. Šele takšno odločitev prejmem v podpis," je povzel.

"Komisija je uporabila program excel oz. predlogo, ki se uporablja za ocenjevanje ponudb. V tej predlogi niso bile ustrezno korigirane formule, ki se tičejo tega javnega naročila, in posledično je prišlo do napačnega izračuna," je dejal.

Interna revizija postopka

Glede na napačen izračun pogodba tudi ne bo sofinancirana z evropskimi sredstvi, a ta sredstva niso izgubljena, saj se lahko porabijo na drugem projektu. Pogodba z izbranim pobudnikom je bila sicer že realizirana v delu izvedbe, ni pa še bila plačana, je še dejal direktor direkcije za infrastrukturo. Pri tem je še enkrat ponovil, da na direkciji preučujejo pravne posledice, ki so s tem nastale.

Izvajalca del so na direkciji izbrali na podlagi dveh kriterijev, in sicer cene ter kvalitete. Slednjo točkujejo na podlagi šestih kriterijev. V tem delu so očitno odpovedale kontrole, kar je po Topolkovih besedah pokazala tudi interna revizija postopka.

"Na podlagi revizije bomo sprejeli določene ukrepe. Prvi je ta, da bo nosilec javnega naročila oz. skrbnik te pogodbe zamenjan s projekta, v nadaljevanju pa bomo preučili tudi odgovornost posameznih udeležencev v tem projektu," je dejal Topolko in zavrnil, da bi odgovornost nosil sam. Kot je ponovil, je interna revizija, ki so jo izvedli na infrastrukturnem ministrstvu pokazala, da je prišlo do napake v predlogi.

Sta se podjetji vnaprej dogovorili o poslu?

TV Slovenija in Radio Slovenija pa sta v večernih oddajah poročala, da je tudi neizbrano podjetje RPS vendarle prišlo do posla, saj so pri izdelavi makete sodelovali kot podizvajalci. Prvi mož Art Rebel 9 Matjaž Požlep je sicer za TV Slovenija zavrnil namige, da bi se podjetji vnaprej dogovorili o poslu. Po njegovih besedah so na ministrstvu tudi vedeli, da bosta podjetji maketo izdelali skupaj.

Revizijo postopka lahko sedaj zahtevajo zagovorniki javnega interesa - Komisija za preprečevanje korupcije, Agencija za varstvo konkurence, Računsko sodišče in ministrstvo za javno upravo. V primeru morebitnega dogovarjanja med ponudniki pa bi se lahko s primerom ukvarjala tudi policija.

Deli novico:

pastir |  15 .03. 2018 ob  21: 47
ormule v excelu niso bile ustrezno korigirane.
Ma dio krišto, ma kaj smo v nekem osnovno šolskem naravoslovnem krožku ?
Kako je možno, da taki nesposobneži sploh sedijo v teh pisarnah.
Zapret državo. Ukinit vse in te ljudi poslat na neko planino past ovce do konca svojih dni !

jaz kot ovčar nikoli nebi zaupav svojih ovc tem kretenom ,saj bi mi še dreke od ovc pokradli
CMERAR |  15 .03. 2018 ob  06: 52
NAJVEČJI IDIOT MED IDIOTI ZA 130000 EUR ZGRADI ŽE HIŠO.
JOŠKO |  14 .03. 2018 ob  18: 59
HITRO SE UČIJO OD SD IN KRIŽANA TEŠ 6 LEPO POLNI ŽEPE SD SEDAJ PROBA PA ŠE CMERAR KAJ POTEGNIT
XENA |  14 .03. 2018 ob  14: 09
UPS ...je prišlo do napake?? Te napake nas ˝koštajo˝. Kaj jih briga, itak plačamo mi davkoplačevalci...
Actual  |  14 .03. 2018 ob  13: 29
vsem svojim komitentom že umika MS Office in posledično EXCEL. Nadomestili ga bodo z bolj zanesljivimi sistemi za izračun x>y , y
Šerif  |  14 .03. 2018 ob  13: 27
To me spominja na vic ko pride Mujo v Švico nekemu gradbenemu baronu .Tip živi na veliki nogi Porsche ,Ferrari vila od 1000 m2 . Vpraša njega Mujo pa odakle tebi pare ?
Odgovori on njemu ,vidiš ta tunel ,ta viadukt ,to avtocesto ,to sem vse zgradil jaz .
Gleda Mujo in se čudi .
Čez par let vrne obisk Švicar mujotu na Balkanu in ugotovi da ima 3x več od njega ,pa ga vpraša pa mujo kako ti je to uspijelo ?
Pa pravi Mujo njemu ,vidiš onaj viadukt ,tunel avtoceatu to sam sve ja pravio .
Pa gleda švicar začuden ,pa Mujo ja ništa ne vidim .
A Mujo njemu eee vidiš ......
enbot |  14 .03. 2018 ob  12: 55
PLAČLJIV Excell, ne Libre Office ali Open Office
Ex El |  14 .03. 2018 ob  12: 33
Evo sedaj je tudi afera NLB rešena.
Kriv je bil Excel.
muffa |  14 .03. 2018 ob  12: 25
napredek v slo družbi: vsaj ne skrivajo, da kradejo!!!!! in ne skrivajo, da bodo še dolgo na kradljivskih položajih !!!
atila |  14 .03. 2018 ob  12: 11
Excel je program za k...... !!!!!!!!!
Predlagam nasi vladi da toži Microsoft !!!!!
pod pogojem, da imajo original Office!!!
republika banana |  14 .03. 2018 ob  12: 08
ta drzava nas res ima za neumne
Excel |  14 .03. 2018 ob  11: 44
A bomo zvedeli, koliko excelov so še sproducirali ti bedaki in koliko milijonov skeširali na naš račun ?
1