PO BELGIJI ŠE VELIKA BRITANIJA: Potrdili dva primera nove različice omikron

Svet

Velika Britanija je danes sporočila, da so v državi potrdili prva dva primera nove različice novega koronavirusa omikron. Oba primera sta povezana s potovanjem na jug Afrike, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Hitro smo ukrepali in posameznika sta v samoizolaciji. Poteka sledenje njunim stikom," je sporočil britanski minister za zdravje Sajid Javid, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so različico omikron ločeno potrdili v mestih Nottingham in Chelmsford. Oba primera naj bi bila sicer povezana med sabo.

Velika Britanija, ki je že v četrtek napovedala omejitev potovanj iz držav južne Afrike, je sedaj na rdeč seznam držav, za katere je ob vrnitvi obvezna desetdnevna karantena v hotelu, uvrstila še dodatne afriške države, med njimi Malavi, Mozambik in Angolo.

Svetovna zdravstvena organizacija je v petek novo različico omikron, ki jo je prva potrdila Južna Afrika, označila za skrb vzbujajočo. Glede na prve ugotovitve naj bi bila različica omikron bolj nalezljiva kot sedaj prevladujoča različica delta.

Poleg Velike Britanije so različico omikron kot prvi v Evropi potrdili v Belgiji. Nemčija je sporočila, da obstaja velika verjetnost prvega primera različice omikron. V Sloveniji različice omikron zaenkrat še niso potrdili.

Omikron tudi na Nizozemskem?

Nizozemske zdravstvene oblasti so danes sporočile, da so po zadnjih podatkih pri 61 potnikih z dveh letalskih poletov iz Južne Afrike potrdili okužbo z novim koronavirusom. Pri vseh še preverjajo, ali gre za okužbe z novo različico omikron, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vemo, da je bilo 61 testov pozitivnih in 531 negativnih," je sporočil nizozemski inštitut za javno zdravje (GGD). Dodali so, da so vsi, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom v karanteni v hotelu v bližini amsterdamskega letališča Schiphol.

GGD je tudi vse, ki so od preteklega meseca na Nizozemsko prišli z juga Afrike, pozval, naj se nemudoma testirajo na okužbo z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na letališču sta v petek pristali dve letali nizozemske letalske družbe KLM, ki sta proti Nizozemski poleteli z letališča v Cape Townu oziroma Johhanesburgu.

Na Nizozemskem od petka od 12. ure velja prepoved letalskih poletov z juga Afrike. Vstop v državo so poleg tega prepovedali nedržavljanom Evropske unije, ki prihajajo iz Južne Afrike, Bocvane, Lesota, Mozambika, Namibije, Zimbabveja in Esvatinija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  28 .11. 2021 ob  15: 20
V vsakem primeru je virus že v Evropi in se širi. Čemu spet blokade in prepovedi?