PRI NAS ZAENKRAT ŠE NISO POTRDILI OKUŽBE Z NOVO RAZLIČICO: Bo za zajezitev potrebno tudi novo cepivo?

Slovenija

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je včeraj sporočil, da v Sloveniji zaenkrat še niso potrdili primera okužbe z novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa jo je včeraj označila za skrb vzbujajočo in jo poimenovala omikron. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) s sekvenciranjem niso potrdili nobenega primera nove različice novega koronavirusa omicron, ki so jo nedavno odkrili v Južni Afriki, je NLZOH danes objavil na Twitterju.

 

Glede na prve ugotovitve bi bila lahko omenjena različica bolj nalezljiva kot druge. Trenutni podatki kažejo, da pri njej obstaja večje tveganje za ponovno okužbo kot pa pri drugih prav tako skrb vzbujajočih različicah, kot je npr. trenutno prevladujoča različica delta, so po posvetovanju s strokovnjaki sporočili iz WHO.

Glede na navedbe WHO so novo različico v Južni Afriki odkrili na podlagi genetske analize, ki sega v 9. november. Vsega skupaj so jo doslej dokazali v manj kot sto primerih, večinoma v afriških državah, pa tudi v Izraelu, Hongkongu in Belgiji kot prvi evropski državi.

Države članice EU so se zaradi odkritja nove različice včeraj odločile za začasno ustavitev letov iz držav z območja južne Afrike. Evropska agencija za zdravila (Ema) je medtem ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo.

Slovensko zunanje ministrstvo je včeraj slovenskim državljanom, ki so v Južni Afriki, svetovalo, naj se čim prej vrnejo v domovino ter aktivno spremljajo razmere, saj je pričakovati, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike s tega območja. Potnikom, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa, pa MZZ svetuje, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo. Tudi Slovenija je z odlokom že omejila vstop v državo; tisti, ki prihajajo z območij z novo različico virusa, bodo morali v obvezno karanteno. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  28 .11. 2021 ob  15: 23
Tudi če bi ga odkrili , ne bi priznali. @manemebasat ima tudi včasih prav.
manemebasat |  28 .11. 2021 ob  14: 49
-2
Ko te jebe! Nehaj brat komentarje, bebec!
Martin Kacur |  28 .11. 2021 ob  14: 32
Nabasani
Kaj ti nimaš drugega dela ko stat v zasedi na članke s covid tematiko?
Si že prav dolgočasen. Loti se kakšnega dela raje.
manemebasat |  27 .11. 2021 ob  15: 21
-3
Popravek, so ze zaceli padat. Slovenska skorumpirana nacisticna vlada se vedno taji resnico a stevilu umrlih kot posledica cepljenja. V rokah imajo medije in te gnusne podrepne muhe novinarske, pisejo kar jim prasci diktatorski velevajo. A resnica prihaja na dan in narod vam bo sodil, prekleta banda kriminalska!
manemebasat |  27 .11. 2021 ob  13: 47
-5
Zdaj, ko so cepljeni zaceli padat mrtvi eden za drugim, bodo krivdo prelevili na nek nov izmisljen sev.