PO 25 LETIH Z UTRJENIM UGLEDOM IN POGLEDOM V PRIHODNOST TURIZMA: FuTuristica pritegnila več kot 900 poslušalcev

Koper

Turistica je s projektom 5x5 uspešno obeležila 25. obletnico svojega delovanja in dokazala, da se z utrjenim ugledom, tradicijo in kakovostnim znanjem, njeni diplomanti uspešno uveljavljajo v domačem in mednarodnem turističnem prostoru. Dogodki so, z zanimivimi turističnimi vsebinami in 25 izkušenimi gosti, pritegnili več kot 900 poslušalcev.

Portoroška Fakulteta za turistične študije Turistica Univerze na Primorskem je prejšnji torek izvedla še zadnjo spletno FuTuristico v sklopu petih strokovnih spletnih dogodkov, s katerimi so obeležili četrt stoletja delovanja na področju raziskovanja, razvoja in izobraževanja v turizmu kot vodilna turistično izobraževalna institucija v slovenskem prostoru. V okviru projekta "5x5 Turistica", so od februarja do junija uspešno izvedli pet strokovnih dogodkov, na katerih je sodelovalo kar 25 alumnov in 10 moderatorjev iz akademskih vrst, udeležilo pa se jih je več kot 900 poslušalcev. Gostje so razpravljali o prihodnosti turizma na področjih destinacijskega managementa, nastanitvenega sektorja, prireditev in doživetij, marketinga in medijev ter kariernih priložnosti v mednarodnem okolju.

Prva FuTuristica je reševala izzive ter pomen trajnostnega razvoja turističnih destinacij. Rešitve, ki so jih govorci predstavili so potrebne pri učinkovitem in večletnem merjenju turističnih tokov, inovativnem raziskovanju vedenja turistov in uporabi poslovnih modelov, ki upoštevajo družbene in okoljske učinke v okoljih, kjer se turizem dogaja. Druga in tretja Futuristica sta nanizali izzive turizma v prihodnje in razpravljali o inovativnih pristopih na področju oblikovanja doživetij in potrebe po sinergijah med deležniki na področju poslovanja v turizmu. Govorci na tretji FuTuristici s področja marketinga in medijev so izpostavili priložnosti za nove poslovne ideje in nujnosti povezovanja za uspešen preboj na poslovnem področju. Četrta FuTuristica je gostila vodilne kadre slovenskega hotelirstva in reševala izzive nastanitvenega sektorja v času pred, med in po pandemiji. Zadnja, tj. peta FuTuristica z naslovom "TURISTICA IN SVET: V iskanju kariernih priložnosti v tujini" je odprla področje kadrovskih dilem diplomatov UP FTŠ Turistice. Gosti spletnega omizja, ki so vrsto let delovali ali pa še delujejo v tujini, so predstavili izzive in priložnosti, ki jih nudi kariera v tujini ter poslušalcem predstavili svoje karierne poti v mednarodnem okolju.

Vodja projekta doc. dr. Miha Lesjak je poudaril, da je projekt "5X5 Turistica" za 25 let delovanja UP, Fakultete za turistične študije Turistice nakazal potrebo po vključevanju alumnov fakultete pri pomembnih vsebinah s področja upravljanja turizma v prihodnosti. Veseli tudi dober odziv poslušalcev spletnih Futuristic. V obdobju med februarjem in junijem je vsebine spremljalo več kot 900 poslušalcev.

Na Turistici še posebej poudarjajo vez med diplomanti fakultete, znanjem in gospodarskim okoljem, kar so dokazali tudi v sklopu omenjenih spletnih FuTuristic, napovedujejo pa, da to niso bili zadnji tovrstni dogodki in se nadejajo, da bodo lahko strokovna omizja in druge dogodke organizirali čimprej tudi v živo. "S sodelovanjem bomo skupaj premagali največjo krizo, ki je udarila turistični sektor in začrtali boljšo prihodnost za turizem," pravijo.

Naslednje dogodke lahko pričakujete v mesecu septembru, ko praznujemo Svetovni dan turizma. Spremljajte jih na spletni strani in družbenih omrežjih Turistice, kjer vas bomo informirali o novostih.

Vse tiste, ki ste spletne FuTuristice zamudili, vabijo, da si ogledate posnetke na YouTube kanalu UP FTŠ Turistice:

- Spletna FuTuristica: DESTINACIJA IN TURIZEM: Od besed k dejanjem
- Spletna FuTuristica: PRIREDITVE IN DOŽIVETJA: Kreativni pristopi v oblikovanju trajnostne ponudbe
- Spletna FuTuristica: Marketing in mediji - V iskanju ravnovesja in formule za tržni uspeh
- Spletna FuTuristica - Turistične nastanitve - izzivi in bodoče perspektive
- Spletna FuTuristica: Turistica in svet: V iskanju kariernih priložnosti v tujini