PLEZALKA HUDO POŠKODOVANA OBVISELA NA VRVI: Znane so okoliščine smrtne nesreče v Gradiški Turi (FOTO)

Kronika

Poročali smo že, da je v steni Gradiške Ture v občini Vipava prišlo do tragične nesreče, saj se je pri plezanju v navezi pri padcu s stene hudo poškodovala plezalka, ki je kasneje podlegla poškodbam. Znane so tudi okoliščine nesreče, ki so pripeljale, da je umrla 52-letna slovenska državljanka.

Fotografija je simbolična.

S Policijske uprave (PU) Nova Gorica so sporočili, da so bili o dogodku obveščeni ob 12.07, na kraju pa je bilo ugotovljeno, da je omenjena plezalka s soplezalcem, oba sta člana enega od alpinističnih odsekov, v lastni režiji nekaj minut po 11. uri začela plezati v steni Gradiške Ture v sektorju imenovanem 'Trije stebri'"Na višini okoli 25 metrov je soplezalec napravil sidrišče, od tam dalje pa je soplezalka preplezala približno sedem metrov nad varovališčem, od koder jo je varoval soplezalec. Plezalka, ki je bila privezana, je nato iz neznanega vzroka izgubila ravnotežje in zatem padla navzdol nekaj metrov mimo omenjenega varovališča ter obvisela na vrvi. Pri tem je utrpela hude poškodbe glave in bila v nezavesti, soplezalec pa je takoj poklical na pomoč reševalce."

Takoj po nezgodi so bili na kraj s strani pristojne službe napoteni reševalci GRS Tolmin – skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana – skupina Vipava (skupno 15 reševalcev GRS), poleg njih so bili na kraj napoteni tudi policisti PP Ajdovščina in policisti gorske policijske enote PU Nova Gorica.

Danes smo v sodelovanju z @grs_ljubljana v Gradiški Turi reševali hudo poškodovano plezalko, za katero pa so bile...

Objavil/a GRS Tolmin, skupina Ajdovščina dne Sobota, 6. april 2024

Z novogoriške policijske uprave so še sporočili, da je ponesrečeno plezalko in 64-letnega plezalca, ki ni bil poškodovan, zatem na težko dostopnem pobočju prevzela dežurna ekipa za posredovanje v gorah in ju s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v dolino, vendar ob priletu helikopterja v dolino plezalka ni več kazala znakov življenja. S strani zdravnika ZD Ajdovščina je bila kasneje odrejena sanitarna obdukcija, da bi ugotovili natančen vzrok smrti. O tragični nesreči je policija obvestila tudi pristojne pravosodne organe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija