TO SO PRVI PIŠKOTI IZ VESOLJA: Pekli so jih kar dve uri, zdaj preverjajo, ali so užitni (FOTO)

Svet

Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so spekli prve piškote v vesolju, a so za to potrebovali več časa kot na Zemlji. Nihče jih ni niti poskusil, saj morajo šele ugotoviti, ali so užitni.

Italijanski poveljnik postaje Luca Parmitano je bil pek, pri peki piškotov s koščki čokolade pa mu je pomagala ameriška astronavtka Nase Christina Koch, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doma bi za peko teh piškotov potrebovali 15 do 20 minut, na vesoljski postaji pa so jih pekli več kot dve uri.

Poskusov so namreč izvedli več. Sprva so jih v posebni pečici pekli 25 in 75 minut, a so bili še vedno surovi. Najbolj uspešni so bili pri peki od 120 do 130 minut. "Letos smo za Božička naredili vesoljske piškote in mleko," je tvitnila Kochova.

Prototip pečice, ki jo je mogoče uporabljati v breztežnostnem okolju, sta naredili podjetji Nanoracks in Zero G Kitchen, hotelska veriga Double Tree by Hilton pa je prispevala testo za piškote.

Astronavti so povedali, da so piškoti izgledali in dišali kot pravi, a jih ni nihče poskusil.

Tri piškote je vesoljsko plovilo Dragon 7. januarja pripeljalo na Zemljo, znanstveniki pa sedaj ugotavljajo, ali so užitni.

Ustanovitelj podjetja Zero G Kitchen Ian Fichtenbaum je ob tem izpostavil, da imajo na ISS zelo omejene zmogljivosti za pripravo hrane. Sedaj, ko so daljši poleti postali bolj običajni, se je po njegovi oceni treba osredotočiti na to, kako bi bilo "vesolje bolj udobno".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija