PATRIK GREBLO: "Obžalujem, da so demokratični procesi v Kopru tako otežkočeni" (VIDEO)

Koper

Predstavniki Liste Zavedno Koper so se zaradi zavrnitve njihovih kandidatur s strani občinske volilne komisije in upravnega sodišča obrnili na ustavno sodišče. Trdijo, je bila 63 ljudem neupravičeno kršena pasivna volilna pravica in da v postopku potrjevanja kandidatur niso ravnali v nasprotju z zakoni.

V imenu stranke so ustavno pritožbo vložili v sredo. Danes so pritožbe začeli vlagati še posamični kandidati.

Zavrnjeni županski kandidat Patrik Greblo je zatrdil, da o kandidaturah niso glasovali javno, kar jim je očitala občinska volilna komisija, ampak tajno. Dejal je, da upravno sodišče ni vztrajalo pri tem očitku, ampak je le ocenilo, da bi morala stranka volilni komisiji predložiti glasovnice. Tega pa zakon ne določa, je prepričan Greblo.

Tudi statut stranke po njegovih besedah ni v neskladju z zakonom, saj ne določa ne javnega ne tajnega glasovanja. Poleg tega je dokument pregledal in potrdil organ, ki je stranko registriral, je dodal. Zavrnjeni kandidat za člana občinskega sveta Rado Pišot je dejal, da imajo tudi druge stranke podobne statute. Javnost je pozval, naj njihov statut primerja s statutom Gibanja Svoboda.

Po Greblovih besedah je občinska volilna komisija povsem napačno interpretirala statut. Predsednika komisije je obtožil, da je med volilno kampanjo izražal neprimerne vrednostne sodbe. Izvajanje z ustavo zagotovljenih pravic "ne bi smelo temeljiti na neresnicoljubnosti" volilne komisije, je poudaril. "Obžalujem, da so demokratični procesi v Kopru tako otežkočeni," je še pristavil.

Tudi če bi šlo za omenjeno kršitev, so v Listi Zavedno Koper prepričani, da bi bila to le formalna in ne vsebinska kršitev zakona.

Kandidati so vložili pritožbe tudi v svojem imenu, ker se sklicujejo na spoštovanje človekovih pravic. Lista Zavedno Koper zahteva absolutno prednostno obravnavo zadeve. Zahteve po začasnem zadržanju volitev pa ni vložila.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Opazovalec |  05 .11. 2022 ob  14: 07
@Galeb. Kaj pa ima Bržan s tem. Najprej je pogrnil na občinski vololni komisiji, nato pa še na ustavnem. Če je že tukaj pogrnil kaj bi šele bilo pri vodstvu občine?
kokodek |  05 .11. 2022 ob  08: 20
13
volilno zakonodajo je treba skrbno prebrat in jo razumet, ima tiri leta časa
galeb |  04 .11. 2022 ob  19: 27
-12
Ke vergonja za Koper. Ma dej bržan lahko še malo bol hinavsko?
Fošina |  04 .11. 2022 ob  16: 49
11
Samo formalna, ne pa tudi vsebinska kršitev, pravijo? OK. Jaz sem tudi samo formalno noseča, vsebinsko pa ne. Kaj dobim za nagrado?
Pjero Shriba |  04 .11. 2022 ob  14: 52
21
Greblo je sam priznal, kje se je zapletlo.
Volilna komisija je pri odločanju o veljavnosti izbora izrazilo sum glede tajnosti.
Greblovi pa očitno tisti moment niso imeli zapisnika oz. dokazov o tajnem glasovanju.
Te so očitno dostavili šele nekaj dni kasneje na upravno sodišče.
Upravno sodišče je ravno zaradi tega (4:40) zavrnilo njihovo pritožbo, ker je ocenil, da so dokumentacijo o tajnosti izdelali kasneje.
Caput Histriae |  04 .11. 2022 ob  14: 30
25
po štirih letih sem končno razumel, kaj pomeni za "popote" izraz "Koper je mrtvo mesto, nič ne dogaja":
- 4 leta ni bilo zastonj golaža
- 4 leta ni bilo mambo kingsov
- 4 leta ni bilo ognjemeta
- 4 leta se ni zapiralo cest za to sra.....
chi vuol capire, capisca....
Olgo Franco |  04 .11. 2022 ob  14: 12
-9
Senćurja treba skinit… gre za politikanta…
vseved |  04 .11. 2022 ob  14: 10
11
Če v stranki delaš tajno in skrito, kako bi šele delal na županskem stolčku?
Caput Histriae |  04 .11. 2022 ob  13: 34
15
Patrik Greblo, iz dneva v dan si večji brus!
Olgo Franco |  04 .11. 2022 ob  12: 35
-4
Predsednik volilne komisije Miloš Senčur- dolgoletni potrošač davkoplačevalskega dnarja, ki je svojo subjektivnost že večkrat dokazal bi moral bit zaradi higiene nemudoma zamenjan. Pa tudi prekinitev delovnega razmerja bi sodila zraven. Gre namreč za zvest kader preteklih režimov.