PAHORJEV OBISK PRI KOLEGU MATTARELLI: Pogovarjala se bosta tudi o Evropski prestolnici kulture 2025

Svet

Predsednik republike Borut Pahor se bo danes v Rimu srečal s predsednikom Italije Sergiom Mattarello. Ob uresničevanju dogovorov v zvezi z vračanjem Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji bosta govorila tudi o vprašanju političnega zastopstva slovenske narodne skupnosti v italijanskem parlamentu ter izzivih, s katerimi se sooča EU.

Borut Pahor in Sergio Mattarella

V okviru rednega dialoga bosta predsednika ocenila tudi druge učinke njunega srečanja 13. julija lani v Trstu, ko so sto let po fašističnem požigu Narodnega doma v njuni navzočnosti podpisali dokument o prenosu lastništva te zgradbe v roke slovenske manjšine. Sam proces vračanja bo po pričakovanjih sicer trajal več let.

Ocenila bosta tudi učinke njunega takratnega skupnega obiska spominskih obeležij prvim slovenskim žrtvam fašizma in italijanskim žrtvam povojnih pobojev na Bazovici, so sporočili iz urada slovenskega predsednika.

Pahor se bo v Rimu znova zavzel za upoštevanje skupnega slovensko-italijanskega zgodovinskega poročila. Ugotovitve skupne komisije zgodovinarjev namreč 20 let po objavi v Italiji še vedno ostajajo preslišane in neupoštevane.

Predsednika bosta govorila tudi o pomenu izbire Nove Gorice, da bo skupaj z Gorico Evropska prestolnica kulture 2025. Pred srečanjem z Mattarello je Pahor po napovedih v torek v Rimu obiskal Italijansko društvo za mednarodne organizacije in se srečal s Francom Frattinijem, predsednikom društva.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija