OSNOVNA ŠOLA V DIVAČI "POKA PO ŠIVIH": Nekateri menijo, da bi občina morala več storiti za otroke in mlade

Slovenija

"Tudi naši otroci imajo pravico do športa!" je zapisala mamica deklic, ki obiskujeta gimnastiko v Divači oziroma sta jo obiskovali. Gimnastike namreč več ni, saj so ostali brez primernega prostora za vadbo. "Celotno področje nima niti enega trenerja in primernega prostora za naše otroke," trdi bralka in dodaja, občina ne naredi dovolj za otroke in mlade. 

V zadnjih desetih letih se je v občino Divača z Obale priselilo veliko mladih družin, za katere pa občina, po mnenju številnih, ni primerno poskrbela. Tako naj bi se soočali s prenatrpanim vrtcem, kjer so dve telovadnici morali preurediti v igralnico. Zaradi prostorske stiske so nekaj časa celo drugošolčki iz šole imeli v vrtcu pouk, nato pa so jih preselili v šolski kabinet. "Naša županja pa se je odpravila na zimsko spanje," ugotavlja razočarana bralka.  

Županja Divače Alenka Štrucl Dovgan se s kritiko ne strinja. Kot poudarja, so v občini tri otroška igrišča, dve sta bili na novo zgrajeni v lanskem in letošnjem letu.

"Za šolo je športni park z igriščem za košarko, mali nogomet, rokomet in fitnes napravami. Nogometni stadion, ki je v upravljanju nogometnega kluba Železničar Divača, ki vključuje tudi veliko število otrok in mladih. Imamo dve športni dvorani – eno šolsko v Divači, ki jo uporabljajo tudi športna društva in posamezniki iz naše občine in športno dvorano v Senožečah. Za naslednje leto je v načrtu razširitev in obnova nogometnega stadiona," navaja Štrucl Dovganova.

V Divači se število prebivalcev povečuje – v osmih letih skoraj za tisoč, vendar po besedah županje v vrtcu zaradi tega še nimajo problemov, se pa s prostorsko stisko sooča šola.

"Šola poka po šivih, zato imamo objavljen javni razpis za izbor izvajalca del za prizidek k osnovni šoli, z deli bomo začeli v začetku naslednjega leta," zagotavlja županja, ki obenem poudarja, da se v majhni občini investicij ne more hitro uresničiti.

"V tako majhni občini, kot je naša, z majhnim proračunom, se ne da čez noč zgraditi novih šol, vrtcev in vse ostale infrastrukture, na katero so priseljenci navajeni, od koder prihajajo." 

Kot še navaja Štrucl Dovganova, se za leto 2024 načrtuje dozidava šole v vrednosti štiri milijone evrov in širitev nogometnega igrišča v višini 280.000 evrov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  15 .12. 2023 ob  12: 55
To je Divaca,miga Luksenburg.
Bralka naj se rajsi osredotoci na okoljevarstveno dejavnost,recimo da nebi spet prislo do ideje naredit avtocesto iz Il.Bistrice ali da nebi se kaksen potok zajezili za vodo.
Se vedno poteka tiha bitka v ozadju za vetrnice,to je vulkan ki lahko izbruhne vsak cajt.
Dejavnosti je kolkor hoces