OMILILI BODO UKREPE: Avstrija se namerava po veliki noči postopoma vrniti v normalno življenje

Svet

Avstrija se namerava po veliki noči postopoma vrniti v normalno življenje. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes napovedal, da bodo s 14. aprilom odpravili nekatere omejitve, ki so jih uvedli zaradi izbruha novega koronavirusa.

Cilj je, da s 14. aprilom svoja vrata spet odprejo manjše trgovine, vrtnarije in trgovine z gradbenim materialom. Od 1. maja pa bi začele delovati vse trgovine in frizerji. Hotele in gastronomijo bi lahko zagnali do sredine maja, je danes na novinarski konferenci napovedal Kurz.

Omejitev gibanja bo veljala do konca meseca, šole pa bodo zaprte do sredine maja, je dodal. Prepoved prireditev bo v veljavi še do konca junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Hiter in omejevalen odziv nam daje sedaj možnost, da hitreje pridemo ven iz te krize," je povedal Kurz. "Ampak samo, če se bomo še naprej strogo držali vseh ukrepov in držali skupaj, tako kot je bilo doslej," je dodal.

Pred velikonočnimi prazniki je posvaril državljane, naj se izognejo osebnih stikov z drugimi in držijo razdaljo. "Ostanite tesno skupaj z ljudmi, s katerimi stanujete," je povedal.

Avstrija je s tem ena prvih držav v Evropi, ki namerava v boju proti koronavirusu omiliti svoje ukrepe že takoj po veliki noči. Tudi na Danskem je premierka Mette Frederiksen napovedala, da bodo verjetno po veliki noči postopoma omilili ukrepe. Točnega načrta ni predložila. Češka pa razmišlja o nekaterih izjemah za trgovine.

V Avstriji so po uradnih podatkih ministrstva za zdravje do danes zjutraj potrdili 12.008 primerov okužb, umrlo pa je 220 ljudi. Od sobote dnevno ozdravi več ljudi, kot pa potrdijo novih primerov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija