Ogorčeni občani župana prijavili na KPK

Goriška

V goriških medijih se je tudi danes razpletala zgodba okrog neprofitne najemnine Simona Klauta, vodje kabineta novogoriškega župana, Mateja Arčona. Toda danes v glavni vlogi ni bil več Klaut, temveč novogoriški župan, ki si je nakopal prijavo na Komisijo za preprečevanje korupcije. Na podlagi ponedeljkovega članka iz Primorskih novic "Visoka plača očitno ni problem" je župana na KPK prijavila skupina občanov.

Občane je zmotilo predvsem to, da je o Klautovi pritožbi na odločbo Stanovanjskega sklada odločal Matej Arčon, strankarski kolega, dolgoletni politični sopotnik, Klautov sodelavec in zaupnik.

Občani so v prijavo zapisali, da se jim še lahko zdi normalno, da je Simon Klaut napisal pritožbo, ne zdi pa se jim popolnoma normalno, da je o tej pritožbi odločal župan in ji je celo ugodil. Občanom tudi ni jasno, kako lahko župan reče, da se na pritožbe, ki jih pripravljajo njegovi podrejeni, ne vtika, če je pa sam podpisan pod njimi. Če bi za vse zares veljala ista merila, potem bi moral odločbo župan zavrniti. Namesto da se župan sprašuje, kako in kdaj bi vodjo kabineta Simona Klauta pozval k odstopu, naj raje razmisli o svojem odstopu, je v prijavo še zapisala ogorčena skupina občanov.

Komentar župana ob prijavi na KPK so uspeli pridobiti na Radiu Robin. Za njih je župan povedal: "Prvič, z razreševanjem stanovanjskega problema vodje kabineta se nikoli nisem ukvarjal. Neprofitno stanovanje je on dobil takrat, ko sam župan še nisem bil. Vsa razmerja glede podelitve neprofitnega stanovanja in obveznosti je stvar Stanovanjskega sklada in najemnika. V ta razmerja jaz nisem nikoli posegal niti pri Simonu Klautu, niti pri kom drugemu. Odločbo, ki je prišla na drugo stopnjo, sem podpisal, tako kot vse ostale akte, ki jih pripravlja pravna služba – vsak dan jih podpišem kar precej – in seveda kot strokovnjakom jim zaupam in nisem niti usposobljen za pravno presojo določenih aktov. Tako da na samo vsebino odločbe tudi nisem vplival. Skratka, gre za razmerje med najemnikom in najemodajalcem. Kar se pa tiče moralnega vidika, je to stvar njegove morale, Osebno pa, če bi bil na njegovem mestu, bi sam teh sto evrov plačal in to vam lahko odgovorim."

Arčon je za Robin še poudaril, da če se Sklad z njegovo odločbo ne strinja, se nanjo lahko pritoži, tega pa da še niso storili. Slednjo županovo izjavo je že demantiral odvetnik Stanovanjskega sklada, Silvester Polanc, ki je za Robin dejal, da se zoper županovo odločbo ni pritožbe.

Deli novico: