ODSTRANITE PESTICIDE S SADJA IN ZELENJAVE: V celoti jih ne boste mogli, tu je majhna pomoč

Slovenija

Gre sicer za raziskavo ameriške neprofitne organizacije Environmental Working Group (EWG), a kljub temu velja pogledati, katera industrijsko pridelana zelenjava in sadje vsebuje največ ostankov pesticidov. Pogosto jemo zunaj, restavracij, ki bi ponujale gostom ekološko pridelano zelenjavo in sadje, pa je zelo malo ali praktično nič.

Največ ostankov pesticidov je v jagodah, špinači, nektarinah, breskvah, jabolkih, hruškah, češnjah, grozdju, zeleni in paradižniku. Najmanj pesticidov ostane v sladki koruzi, avokadu, anansu, zelju, čebuli, grahu, papaji, špargljih in mangu.

Znano je, da majhne količine pesticidov v sadju in zelenjavi ne povzročajo zdravstvenih težav, dolgotrajno uživanje pesticidov pa lahko privede do resnih zapletov z zdravjem. Življenje v bližini območij, kjer uporabljajo pesticide, vpliva na nevrološki razvoj dojenčkov, je pokazala ena od ameriških študij. O pesticidih naj bi dejansko še vedno vedeli zelo malo.

Pesticidov ne moremo popolnoma odstraniti, deloma pa lahko to dosežemo z umivanjem sadja in zelenjave ter lupljenjem. V vodi raztopite žlico sode bikarbone, sadež ali zelenjavo za 10 minut potopite v raztopino in dobro sperite pod tekočo vodo. Za pridelke s tršo lupino uporabite razmerje vode in sode bikarbone 3:1. 

Deli novico:

bigs |  11 .05. 2017 ob  14: 43
Se boljse v Varikino