ODLOŽITI SO JIH MORALI V OMARICO: Kaj vse so obiskovalci koprskega sodišča želeli prinesti v sodne dvorane?

Koper

Škarje, olfa noži, švicarski nožki … pa tudi steklenice in pločevinke. Takšne in podobne predmete so skušali obiskovalci koprskega sodišča vzeti s seboj v sodne dvorane in bili deležni opozorila varnostnikov, da jih pospravijo v omarice na vhodu v stavbo sodišča.

Razen predmetov, za katere so dobili opozorila varnostnikov, naj jih odložijo v omarice ob vhodu v stavbo, obiskovalci koprskega sodišča niso prinašali s seboj nedovoljenih nevarnih predmetov. Na Okrožnem sodišču v Kopru kljub temu navajajo kar obsežno 'kolekcijo' predmetov, s katerimi se ni smelo vstopiti v sodne dvorane.

"Pri pregledu obiskovalcev varnostna služba ne naleti na nenavadne ali celo nedovoljene nevarne predmete. Stranke kvečjemu prinesejo s seboj kakšne večje škarje, dežnike s špičasto konico, olfa nože (skladiščniki, vrtnarji ...), švicarske nožke ali majhne nožke kot obeske na ključih, steklenice in pločevinke." Kot navajajo, v takšnem primeru varnostna služba strankam izda ustno opozorilo, da take predmete kot tudi gsm aparate in druge elektronske naprave pospravijo v temu namenjene omarice na vhodu sodišča.

Glede na pestrost različnih obiskovalcev sodišča bi se lahko pričakovalo, da bo kdo želel s seboj prinesti tudi bolj raznovrstno opremo, s katero morda rokuje v vsakodnevnem življenju. Na sodišču glede tega menijo, da  "verjetno kdo od njih (mogoče pa nihče) v vsakdanjem življenju nosi s seboj kakšen nedovoljen nevaren predmet, kot so bokserji, večji noži, teleskopske palice, vendar na sodišče pristopijo brez slednjih predmetov". Kot še navajajo, morajo obiskovalci sodišča vse predmete, s katerimi želijo vstopiti v sodno dvorano, pokazati varnostni službi, ki oceni, kateri predmeti se morajo odložiti v omarico.

Sistem nadzora prtljage se na slovenskih sodiščih izvaja fizično ali s pomočjo tehničnih sredstev oziroma v kombinaciji. Fizični nadzor prtljage izvajajo varnostniki, tehnični nadzor prtljage pa se izvaja z detektorji kovin, napravami za presvetlitev prtljage, npr. rentgenski aparati in drugimi sredstvi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija