OBČINA PIRAN: "Navedbe Burima Imerija neresnične in neutemeljene", kljub višjemu ponujenemu znesku od izbranega Miliča

Piran

Že včeraj smo poročali o domnevno spornem in po naših informacijah prirejenem javnem razpisu piranske občine za prostor Mestne kavarne na Tartinijevem trgu 3. Navedbe prokurista Kavarne Piran, da naj bi bil razpis prirejen, so v podjetju Tim International d.o.o. že ostro zanikali. Na naša vprašanja so se odzvali tudi na Občina Piran, kjer so omenjene očitke označili za "neresnične in neutemeljene". Zatrjujejo, da Kavarna Piran, ki na Tartinijevem trgu izvaja gostinsko dejavnost že desetletja, zaradi kvadrature njihovega gostinskega obrata ni ustrezala razpisnim pogojem. Kljub temu da so za prostor ponudili bistveno višjo mesečno najemnino.

Spomnimo, piranska občina je pred časom objavila razpis za najem Mestne kavarne, na katerega sta se, kot so nam potrdili, prijavili samo dve podjetji: Tim International d.o.o. in Kavarna Piran. Naš sogovornik, prokurist Kavarne Piran Burim Imeri nam je zatrdil, da je bil razpis prirejen in sestavljen tako, da mu nihče drug kot podjetje Tim International, na čelu katerega je Tomaž Milič, ne more konkurirati.

Zgodba naj bi sicer segala že nekaj let v preteklost, nam pa je Imeri zatrdil tudi, da sta se z gospodom Miličem srečala 1. marca v Portorožu pred eno izmed tamkajšnjih slaščičarn. Tedaj pa naj bi ga slednji "opozoril", naj se v ta posel ne vmešava. Dejal naj bi mu tudi, da je za omenjeni razpis "že vse dogovorjeno". Po navedbah Imerija naj bi mu gospod Milič celo grozil.

V podjetju Tim International so vse navedbe ostro zanikali in jih označili za neresnične. Zatrdili so nam, da je bilo njihovo podjetje v postopku izbrano kot najboljši ponudnik in da podjetje oziroma njen direktor nista nikoli vplivala na odločitev Občine Piran.

Kaj pa na to porečejo na občini?

Na Občini Piran so nam potrdili, da sta se na javni razpis za oddajo prostora Mestne kavarne na Tartinijevem trgu v Piranu prijavili samo dve podjetji, ki ju tudi omenjamo. Očitke gospoda Imerija so označili za "neresnične in neutemeljene", zatrdili pa so nam, da je bilo "edino vodilo Občine Piran pri oddaji stvarnega premoženja zakonito ravnanje, kar je bilo v predmetni zadevi nedvomno v celoti doseženo".

Kot navajajo na občini, je podjetje Tim International priložilo vso zahtevano dokumentacijo, komisija pa je ugotovila, da izpolnjuje tudi vse pogoje razpisa.  

Kavarna Piran ponudila višjo najemnino kot podjetje, ki je bilo na razpisu izbrano

Informacijo, da naj bi podjetje Kavarna Piran ponudilo večji znesek kot podjetje, ki je bilo na razpisu izbrano, smo preverili tudi na občini.

Potrdili so nam, da je Kavarna Piran ponudila mesečno najemnino v višini 3750 evrov, ponudnik Tim International pa 3000 evrov. Ob tem so nam pojasnili, da je "znesek najemnine predstavljal le enega od kriterijev za izbiro najugodnejšega ponudnika, in sicer poleg kriterija vsebine ponudbe, ki se bo ponujala v poslovnem prostoru".

Zakaj je bila Kavarna Piran iz postopka izločena?

Piransko občino smo prosili za argument, zakaj je bila prijava drugega ponudnika, Kavarne Piran, izločena. Kot so nam pojasnili, je bilo v postopku "ugotovljeno, da ne izpolnjuje razpisnih pogojev".

Njihova razlaga je, da "pogoja opravljanja gostinske dejavnosti kavarne ali podobne dejavnosti v zadnjih petih letih v podobnem ali večjem poslovnem prostoru namreč ni mogoče enačiti s koriščenjem večjih površin od zahtevanih v razpisu".

Kot pojasnjujejo, je ponudnik "za potrebe postopka štel vse svoje prostore, ki jih uporablja in so na različnih lokacijah, za enoten lokal, kar pa je po oceni Občine Piran neutemeljeno, pa tudi sicer v evidentnem nasprotju z namenom razpisnega pogoja. Vodenje in upravljanje več prostorov, od katerih jih več sploh ne predstavlja prostora, kjer bi se lahko opravljala gostinska dejavnost, ne po jezikovni ne po namenski razlagi razpisnega pogoja opravljanja dejavnosti v podobnem ali večjem poslovnem prostoru ne more izpolnjevati".

Kot so navedli, je bil razpisni pogoj določen za prostor, v katerem se "neposredno izvaja gostinska dejavnost na eni lokaciji, ne pa na več lokacijah".

Navajajo tudi, da je bil "pogoj površine določen z namenom, da mestno kavarno, ki se nahaja na elitni lokaciji, v najem dobi gostinec, ki ima s primerljivim ali večjim prostorom, kot je predmet javnega razpisa, v katerem se neposredno opravlja gostinska dejavnost na eni lokaciji, dolgoletne izkušnje". Med slednje šteje po mnenju občine tudi izkazana pestrost vsebine ponudbe in kulturnega programa, vodena, upravljana in izvajana v poslovnem prostoru enake ali večje velikosti, kot je poslovni prostor, ki je bil predmet javnega razpisa.

Kot so še pojasnili, s strani občine "ni bil podan nikakršen namen izključitve katerega koli ponudnika", temveč so skušali "zgolj zagotoviti možnost izbire osebe", ki bo z dolgoletnimi izkušnjami vodenja in upravljanja primerljivega ali večjega prostora lahko prevzela vodenje Mestne kavarne. Po njihovi oceni torej, zaradi neizpolnjevanja razpisnega pogoja, ponudba ponudnika Kavarna Piran "ni bila in tudi ni mogla biti predmet nadaljnje obravnave"

Občina je bila o domnevnih grožnjah obveščena

Po naših informacijah je gospod Imeri o domnevnih grožnjah gospoda Miliča obvestil tudi piransko občino, kar je bilo razvidno tudi iz dokumenta, ki nam ga je posredoval. Dotične situacije pa niso želeli komentirati. 

Na občini so potrdili prejem dopisa, zatrdili pa so nam, da pred tem z grožnjami niso bili seznanjeni.

"Do zatrjevanih groženj s strani g. Miliča se ne moremo opredeliti, saj gre za razmerje zgolj med g. Imerijem in g. Miličem, vpletanje Občine Piran v njun medsebojni odnos pa posledično ni na mestu in nima nikakršne pravne podlage," so še navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  15 .05. 2021 ob  15: 30
Kot ponavadi se dela vse pod mizo...dogovorjeno je že vse v naprej. Na razpisu vsi obljubljajo domače proizvode, ribe ipd. Ko odpre dela po istem principu tajo kot delajo vsi.Brez skrbi Tomaž svetilnik si dobil, ko ti preteče najemnina...vedi da v Izoli ne boš več dobil tako kot si to dobil v Piranu. Konkurenca zaplac bo pester...hahahahahahahahaha kujon zabit