OBALNO-KRAŠKA REGIJA ŽE RUMENA? "Magična meja" ostaja skrita

Slovenija

V nedeljo so v Sloveniji opravili 1625 PCR testov in z njimi potrdili 205 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je tako znašal 12,6 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 463 bolnikov, 87 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili šest oseb, štiri so umrle. Sedemdnevno povprečje novopotrjenih okužb v obalno-kraški regiji znaša 45, pogoj za prehod v oranžno fazo je 56. Pogoja za prehod v rumeno fazo vlada sicer ne razkriva. 

V primerjavi s soboto se je sedemdnevno povprečje znižalo za ena. Zvišalo pa se je število oseb, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo, in sicer za 25. Prav tako je v nedeljo v primerjavi z dnevom prej pet oseb več potrebovalo zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego.

V nedeljo so opravili tudi 6285 hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne izvide preverjajo še s PCR testi.

Pogoj števila hospitaliziranih covidnih bolnikov za prehod države v rumeno fazo sproščanja ukrepov je dosežen, saj je določen pri manj kot 500 hospitaliziranih. Ni pa še dosežen pogoj glede tedenskega povprečja potrjenih okužb. Da bi prešli v rumeno fazo, se mora ta številka spustiti pod 600.

Najvišja sedemdnevna pojavnost okužb na Goriškem

Najvišjo sedemdnevno pojavnost okužb beležijo na Koroškem, Goriškem, v Zasavju in na Gorenjskem, je povedala Maja Bratuša, ki je vodila današnjo vladno novinarsko konferenco o aktualnih epidemioloških razmerah.

Štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v Sloveniji po njenih besedah znaša 486. Najvišja je v obalno-kraški in koroški regiji, najnižja pa v posavski.

Čeprav je obalno-kraška regija pred petimi dnevi izpolnila pogoj za prehod v oranžno fazo, je vlada odločila, da bo še naprej rdeča. To pa zaradi meje s Furlanijo - Julijsko krajino, kjer so se epidemiološke razmere poslabšale.

Prav tako vlada še ni razkrila, kdaj bo obalno-kraška regija lahko prešla v rumeno fazo. Nikjer namreč ni zaslediti "magične številke", ki bi nam to omogočila. Na zemljevidu okužb sta povsod navedena le pogoja za prehod v rdečo in oranžno fazo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  15 .03. 2021 ob  12: 00
17
Oranžna faza velja za tiste, ko imate naloženo aplikacijo in ste izpolnili vprašalnik SDS.