NUJNI PACIENTI Z OBMOČJA UMAGA PO NOVEM V IZOLO: Bo izolska bolnišnica zmogla dodatnih 310 nujnih primerov?

Istra

"Načrt je bil, da se s projektom pokrije območje Umaga, Poreča in Buzeta, a smo se osredotočili izključno na Umag in Buje, ker sta ta dva kraja najbolj ogrožena. Cilj je, da projekt trajno zaživi in bodo pacienti z omenjenega območja lahko prepeljali v Izolo tudi po izteku projekta," je za Glas Istre povedala Gordana Antić, namestnica ravnatelja Zavoda za nujno medicinsko pomoč istrske županije.

Okrog 600 pacientov z območja Umaga in Buj ne bo več potrebovalo uro in deset minut, da bi prišli do zdravniške pomoči v Pulju ali Reki. Po njih bodo prišli reševalci in jih prepeljali v izolsko bolnišnico, do katere prispejo v desetih minutah.

Gre za čezmejni projekt INTRREG – Slovenija Hrvaška, ki bo trajal dve leti, prične pa se s septembrom. V Slovenijo bodo hrvaški zdravniki napotili ljudi, ki so doživeli srčni infarkt ali možgansko kap ter različna travmatična stanja, ki potrebujejo takojšnjo zdravniško pomoč. Letno naj bi to naneslo okoli 200 travmatičnih stanj, 60 srčnih infarktov ter okoli 50 možganskih kapi.

Kot je še povedala Antićeva za Glas Istre, zdaj čakajo sestanek z izolskimi kolegi, ki bodo natančno povedali, koliko pacientov pravzaprav lahko oskrbijo.

Deli novico:

@@zmogli? |  09 .08. 2018 ob  04: 43
Mi smo tudi financirali (in gradili) Krški (takrat Titov) most in kaj imamo od tega?
TITANIK |  05 .08. 2018 ob  16: 44
Na vrhu hriba.
@ |  04 .08. 2018 ob  01: 48
@ Dodajam,moji so bili avtohtoni, partizani so prišli iz 'Čačka'.
@ |  04 .08. 2018 ob  01: 46
Nikakor, vidiš, da sem nad..rkan, nam so dom okupirali partizani, čeprav nismo sodelovali ne s fašisti ne z nacisti, nasprotno, naši moški so se ob njihovem prihodu poskrili v bunker, za vsak slučaj.
@ Komunistom | danes ob 17:26  |  03 .08. 2018 ob  22: 20
Kako si lahko nevtralen, ko ti tujec okupira dom?
@ Kr en | danes ob 20:26  |  03 .08. 2018 ob  22: 18
V E L I K A!!!!!!
Kr en |  03 .08. 2018 ob  20: 26
@ Tujec | danes ob 12:14 | danes ob 17:49 - Kakšna pa je razlika med fašizmom in komunizmom?
meja |  03 .08. 2018 ob  18: 38
prvo naj podpišejo mejo kot določa mednarodno sodišče in potem pride ostalo
koperčan |  03 .08. 2018 ob  18: 00
@ murje | danes ob 12:17 in ostali, ki se sklicujete na to kako so izgradnjo SBI financirali tudi iz denarja sosednjih občin Buje, Umag, Novigrada, pa pozabljate kako smo Slovenci oz. delavci slovenskih podjetjih financirali in zgradili številna počitniška domovanja od Umaga do Ulcinja v SFRJ, pa smo se po osamosvojitvi lahko pod nosom obrisali za te počitniške domove in nismo dobili niti 1kune kaj šele 1 centa povrnjenega tako kot smo Slovenci izgubili pravico do vlaganj v počitniške domove, tako so pač oni izgubili pravico-e iz vlaganj v SBI. Kaj je tukaj spornega.
Nadalje že tako ali tako v SBI primankuje zdravnikov za nas državljane SLO, zakaj potem če se že gredo ta projekt ne zagotovijo še dodatne zdravnike, ki naj jih plača Hrvaška? Zakaj bi to moralo iz našega žepa? Samo vprašam!
Ko bodo pričili spoštovat arbitražo na morju pol pa se naj gredo čezmejne projekte, kot lahko vidimo oni bi se šli samo čezmejne projekte kadar je to v njihovo dobro drugače pa ne spoštujejo nobenih drugih dogovorov in projektov. Ob vseh pozidavah hrvaške Istre z hoteli, so si mogli sezidat še eno bolnico. Oni bi služili s hoteli, z zdravstvom ki je zguba pa naj se ukvarjamo mi. In kako bodo sedaj pacienti iz HR obravnavani. če ne znajo slovensko, zdravniki pa ne hrvaško in italijansko, glede na to koliko je bilo ovir pri zaposlitvi tujih zdravnikov v SLO?!
@ Tujec | danes ob 12:14  |  03 .08. 2018 ob  17: 49
no zemlja ni bila razlog za to kar praviš da so partizani pobili družino, to je po vsej verjetnosti tvoj oz. vaš izgovor. To, da je pobita družina podpirala fašizem o tem pa si pozabil napisat a ne?
Komunistom |  03 .08. 2018 ob  17: 26
-3
Moji so bili nevtralni oz. so celo sodelovali s partizani z nekimi stražami, hrano, dobrinami, reda radi, z Nemci niso nikoli sodelovali, nasprotno, ko so prišli v vas sta se dedek in pradedek skrila v bunker v zidu, ki je še danes tam. Čeprav tam Nemci nikoli nikoli težili.
Čisto nasprotje so bili partizani. Ko ni bilo Nemcev, so le ti hodili po hišah, tako kot jehove priče, in bluzili o komunizmu-to je bilo njihovo poslanstvo, ne NOB, (NOB so izvajali kvečjemu američani) pripravljali so dedka in pradedka, da bo to treba zemljo in lastnino pravično razdelit (seveda med dangube, ki nimajo nič -- kdo jim je kriv? Moji so to kupovali desetletja.), kar se je tudi delno zgodilo. Če bi to bili partizani ljudje z jajci in hrbtenico bi se organizirali in spopadli z Nemci. Pa niso. Edina borba v 4 letih na našem koncu, ko so si je ta prestrašena čreda ovac, polna uši in podelana v hlače, upala prikukati iz gozda je bila, ko so v zasedi počakali nekega debelega nemškega pismonošo, ki je vozil tam mimo in ga ustrelili. (vsak 8. letni otrok bi ga pokončal sam, samo kamen bi mu vrgel, pa še pijan je bil Nemc). No še pred tem so porušili nekaj stebrov za telefonsko napeljavo fašistom. Jaka muda.
@@ tujec |  03 .08. 2018 ob  16: 43
Moji so tudi bli partizani, eden pa je bil zaposlen kot karabinjer in je po vojni cudezno izginil neznano kam. Ni imel nobenega drugega greha na grbi. Tako da resnic je vec.
1