NOVI NADZORNIK V MARJETICI ISTOČASNO DIREKTOR LOGAŠKE KOMUNALE: Aver odločno zavrača, da gre za konflikt interesov

Koper

Potem ko je koprska mestna občina v nadzorni svet Marjetice Koper imenovala Boštjana Averja, je v javnosti zaokrožil poziv pristojnim, naj ukrepajo, ker naj bi šlo za konflikt interesov. Aver je namreč direktor Komunalnega podjetja Logatec, ki je v stoodstotni lasti logaške občine. "Istočasno opravljanje funkcije direktorja enega komunalnega podjetja in nadzornika v drugem komunalnem podjetju brez sence dvoma vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje nalog v obeh javnih podjetjih," piše v pozivu, ki je prispelo na naše uredništvo.

Boštjana Averja je koprskemu občinskemu svetu predlagal v imenovanje za člana nadzornega sveta Javnega podjetja Marjetice Koper koprski župan Aleš Bržan.

"Gre za šolski primer konflikta interesov, saj je Aver direktor Komunalnega podjetja Logatec, ki je v lasti Občine Logatec, in s tem v direktnem konfliktu interesov," so zapisali v dopisu, ki so ga prejeli tudi mediji. "Nezaslišano je, da nadzorni svet Komunalnega podjetja Logatec dovoli takšno ravnanje direktorja in je zato soodgovoren za škodo, ki bo s tem nastala."

Boštjan Aver

Aver, na katerega smo se obrnili za komentar, je prepričan, da ne gre za konflikt interesov, saj Marjetica Koper in Komunalno podjetje Logatec ne opravljata konkurenčne dejavnosti oziroma na trgu nista konkurenta. "Podjetji imata vsako za svojo občino skladno z veljavnimi odloki koncesijo za opravljanje določenih gospodarskih služb, tržno dejavnosti pa vsako opravlja na svojem območju," razlaga Aver.

Logaška in koprska komunala od leta 2003 do letos med seboj nista poslovali. Kot poudarja Aver: "Torej JP Marjetica Koper ne opravlja dejavnosti, ki je v konkurenčnem razmerju z dejavnostjo JP Komunalno podjetje Logatec. Zato tudi ne more prihajati do nepristranskega in objektivnega opravljanja nalog mene osebno kot direktorja in hkrati člana nadzornega sveta."

DOČAKALI SMO JO: Nova Škoda Octavia 2020 že v prodaji pri Porsche Koper!

"Končno smo dočakali novo generacijo izjemno priljubljenega modela Škoda Octavia Combi. Nova generacija vas bo prepričala, tako glede zunanjega dizajna, notranje prostornosti in praktičnosti kot tudi glede tehnologije in varnosti," pravi Samo Vergan, vodja prodaje znamke Škoda pri Porsche Koper.

Aver meni celo nasprotno, da lahko kvečjemu vodenje enega in nadziranje drugega komunalnega podjetja privede do koristi za obe družbi v smislu izmenjav dobrih praks in dodaja:

"Kar se je kot zelo koristno izkazalo tudi v podobnem primeru v logaški občini, ko je bila predsednica nadzornega sveta JP Komunalno podjetje Logatec istočasno tudi direktorica JP Komunalno podjetje Vrhnika."

Primerov, ko so člani uprav družb ali direktorji istočasno tudi člani nadzornih svetov je po oceni Averja veliko tako pri nas kot v tujini. Tudi, ko gre za določene konkurenčne dejavnosti. "V takih primerih se je potrebno izločiti iz odločanja. Tega načela sem se tudi držal v preteklosti, ko so določeni ljudje imeli pomisleke, ko sem od leta 2008 do 2009 istočasno bil predsednik uprave Vzajemne in predsednik nadzornega sveta Kapitalske družbe (KAD). Pri odločanju v zadevah, ki so se nanašale na obe družbi, sem se izločil iz glasovanja," pojasnjuje Aver.

Aver zato meni, da lahko v danem primeru, ko opravlja funkcijo direktorja v logaški komunali in nadzornika v koprski komunali, pride kvečjemu do izmenjav dobrih praks, kar pomeni koristi za obe družbi.

Kot so povedali na logaški občini, so bili seznanjeni z Averjevo namero o imenovanju v nadzorni svet koprske Marjetice. "Ob tem je bilo z njegove strani podano zagotovilo, da ne gre za nezdružljivost funkcij in da ne gre za morebitno nasprotje interesov, saj si podjetji ne konkurirata na trgu in med njima ni poslovanja," so pojasnili.

Kot so še dodali, se ob teh zagotovilih niso čutili pristojne odločati o morebitnem nasprotju interesov. "V kolikor pa bi bil slednji podan, je nadzorni svet našega javnega podjetja pristojen za morebitne ukrepe."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  13 .03. 2020 ob  05: 59
Izmenjava dobre praksejQuery1123003380599620885327_1584075356448?

Še en velik strošek.
Ali pa višje položnice.
kjessi |  12 .03. 2020 ob  23: 09
td Sta dve ločeni podjetji z enako dejavnostjo in jutri lahko .......
Olgo Franco |  12 .03. 2020 ob  21: 02
ZLORABA NOTRANJIH INFORMACIJ!!
Cat WOMAN |  12 .03. 2020 ob  20: 08
11
Še nekaj me mantra. Aleš. Koalicijo v občini si sestavu zato ker so se svetniki združl proti bivšemu županu. Sedaj pa ti postavljaš bivše “Popotove” v javna podjetja kot direktorje in kot nadzornike. Povej mi, kdo je tuki nor ?
Tine |  12 .03. 2020 ob  19: 33
@td
Se vidi, da ne veš, kaj pomeni nasprotje interesov. Kot navaja članek, gre za šolski primer. Sicer pa so druge reference Averja kot npr. Vzajemna, posli pod mizo z državo z nakazili na njegov s.p., srečevanje z Bržanom in Pahorjem po kafičih v Ankaranu in delitev plena pod mizo, itd. povejo dovolj o tem človeku in o integriteti Bržana.
td |  12 .03. 2020 ob  18: 33
-5
Kaj bi nekateri brez vseh možnih teorij zarote .... kaj ni komu jasno? Sta dve LOČENI podjetji v povsem različnih krajih in si nista konkurenčni ... če dobro vodi eno ni ovire, da je v drugi svetovalec. Zagotovo spada v nek nadzorni svet en ekonomist, ne pa neki zdravniki ali medicinske sestre, pravniki, ... ki nimajo veze z ekonomijo.
Cat WOMAN |  12 .03. 2020 ob  18: 13
11
Župan Kopra bi res rabil kakšen tečaj. Ja, ti manjka kilometrina na vseh področjih. Aleš - pa brez nobene zamere - občina in javna podjetja niso peskovnik, kjer se lahko igraš in si pridobivaš izkušnje. Na to funkcijo ki jo imaš, moraš pridet že kot “izdelana” oseba in ne kot amater. In se mi zdi, da je podobno tudi pri tvojih “svetovalcih” ki jih omenja @Alex.

Temu se tudi reče TRLA BABA LAN
Tine |  12 .03. 2020 ob  14: 02
21
Aver, svoje dobre prakse si pokazal že ko si bil direktor Vzajemne, potem pa še ko si vlekel denar od države preko svojega s.p. - ja.